Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

No cure no pay verboden, geschillenregeling verplicht

In het voorstel voor een gewijzigde Advocatenwet dat de regering deze week naar de Raad van State heeft gestuurd, wordt het advocaten verboden om met cliënten af te spreken dat ze bij het winnen van een zaak een percentage van de winst ontvangen. Bij verlies geen declaratie en bij winnen een hoger uurtarief (`no win no fee') wordt niet verboden.
Kan een hoger uurtarief ook een factor 1.000 hoger zijn? Voorlichter Wim van der Weegen van het ministerie van Justitie: `Dat hangt van het overleg met de Tweede Kamer en van bestaande verordeningen van de Orde af.'
In de nieuwe wet wordt ook aansluiting bij een Geschillenregeling verplicht gesteld. Bij de Geschillencommissie Advocatuur heeft na tien jaar nog maar een kwart van de advocaten zich vrijwillig aangesloten. (Zie morgen in het Advocatenblad.)
En het wetsvoorstel regelt voor verordeningen van de Orde goedkeuring vooraf door de minister van Justitie, in plaats van mogelijke vernietiging achteraf. De Orde is daartegen.
Waarom is dat nodig, nu in ruim 50 jaar slechts twee verordeningen achteraf zijn vernietigd?
Van der Weegen: `We verwijzen daarvoor nu naar de Commissie Advocatuur en menen dat de externe legitimatie van de verordeningen daardoor toeneemt.' (LH)

---