Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Het laatste tuchtrecht

Waarschuwen bij afwijzen gratis rechtsbijstand
De Raad van Discipline in Amsterdam heeft een advocaat gewaarschuwd omdat hij zijn cliënt onvoldoende heeft gewezen op de gevolgen van het afzien van gefinancierde rechtsbijstand toen hij deze cliënt overnam van een andere advocaat. 'De raad stelt voorop dat een advocaat de verplichting heeft een (toekomstige) cliënt erop te wijzen dat deze mogelijk in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Deze verplichting geldt niet alleen bij het openen van een nieuwe zaak, maar ook bij voortzetting of heropening daarvan door een (opvolgend) advocaat. Als norm voor die zorgvuldigheid heeft te gelden dat een cliënt, die mogelijk in aanmerking komt voor gefinancierde rechtshulp maar daar vanaf ziet, er door de advocaat uitdrukkelijk en duidelijk op wordt gewezen dat hij afstand doet van het recht op gefinancierde rechtshulp. Tevens zal de advocaat zich er deugdelijk van moeten vergewissen dat de cliënt weet en begrijpt welk recht hij prijsgeeft.' (LvA)

Onbehoorlijke uitlatingen
Een advocaat uit Zeist is berispt om zijn taalgebruik aan het adres van de voorzitter van de wrakingskamer van de Afdeling Bestuursrechtspraak van Raad van State. De advocaat was verwikkeld in een procedure over de vraag of het College bescherming persoonsgegevens de Orde in 2005 terecht een ontheffing heeft verleend van het verbod om per-soonsgegevens te verwerken. De advocaat schreef na afloop aan de voorzitter onder meer dat hij de 'malicieuze wijze waarop u, met volstrekte botheid en minachting voor de integriteit van het recht () abjecte pogingen ondernam om te komen tot een voorstelling van zaken als zou door mij voor uw wrakingskamer een toelichting zijn gegeven op mijn eerder die ochtend ingediende wrakings-verzoek () te schandelijk voor woorden' vond. Volgens de Raad van Discipline mag een advo-caat kritisch zijn op justitiële autoriteiten maar hij dient zich te onthouden van persoonlijke aanval-len. Verder maakt het verschil of de advocaat de uitingsvrijheid in de procedure benut of daarbui-ten, en of de vorm functioneel is gezien de inhoud van zijn mededeling. (LvA)

Geschorst na weigeren informatie
De Raad van Discipline in Den Bosch heeft een advocaat uit het arrondissement Roermond voor onbepaalde tijd geschorst. 'Verweerder heeft vanaf de start van zijn kantoor in 2007 nog geen enkel CCV-formulier ingediend. Verweerder maakt aldus de controle op diens naleving van voormelde verordeningen onmogelijk. Over de praktijkvoering van verweerder is thans geen enkele informatie bekend, ook niet ten aanzien van zijn financiële praktijkvoering, waaronder het beheer van zijn derdengeldrekening. Nu verweerder vanaf de aan-vang van zijn praktijkvoering in 2007 tot op heden, hoewel hem herhaaldelijk uitdrukkelijk daar-om is verzocht, heeft nagelaten informatie te verstrekken, waarnaar in de CCV-formulieren wordt gevraagd, geeft verweerder er geen blijk van zijn praktijk behoorlijk uit te oefenen.' (LvA)

---