Watersportverbond - KNWV

Spannend eerste Open Benelux Kampioenschap J80

donderdag 12 november 2009

Na enige jaren bouwen aan de opzet van een J80-klassenorganisatie en het verzamelen van een vloot, ging dit weekeinde de langverwachte eerste Benelux series op het Grevelingen vanuit Port Zelande van start. Faber + Münker van Twan Hanse pakte de bokaal.

J80 klassenorganisatie Op sommige boten waren grote zeilnamen uit het heden en verleden te vinden, wat de immer groeiende kwaliteit van de J80-competitie in de Benelux onderstreept. De start- en de
wedstrijdleiding was onder auspiciën van het Nederlands
Watersportverbond en de uitvoeringsorganisatie was in handen van de Grevelingencup.

Het veld had internationale allure met deelnemers uit Nederland, België en Duitsland. Voor het eerst streden boten uit de Nederlandse noordvloot tegen die uit de zuidvloot.

Eerste dag
Onder zeer wisselende omstandigheden werden de eerste dag vijf starts weggeschoten. Buien, wolken, vlagen, permanent windshifts en
wisselende windsterkten, maakten de baan op het mooie Grevelingen tot een uitdagend strijdperk. De vrijwel altijd goed gelegen maar korte startlijn, leidden tot de typische starttaferelen van
kampioenschappen.

Het duel om plaats 1 en 2 leek te gaan tussen Jack van de Quantum crew van Willem Garshagen en de Faber +Münker van de ingespeelde crew van Twan Hanse. Het duel om plaats 3 en 4 tussen de Joie de Vivre van de scherpe crew van Laura Vroon en de Jalapeno van de enthousiaste crew van Erik Scheeren.

Poster Open Benelux Championship J80 Dag twee
De tweede dag waren de omstandigheden duidelijk anders, zon en een lichte, nogal instabiele en krimpende wind waren de ingrediënten voor de volgende serie van vier starts. Er waren boten die met relatief veel twist goed aan de wind voeren tegen boten met minder of geen twist. De J80 is dan ook een veelzijdige boot, die vele mogelijkheden op het aandewinds rak biedt.

De strijd om de eerste plaats tussen de Faber+Münker en de Jack, kreeg soms de contouren van een matchrace en de strijd tussen Joie de Vivre an Jalapeno was ook op het scherpst van de snede.

Kruitdampen opgetrokken
Toen de kruitdampen van de start- en finishlijn waren opgetrokken, bleek dat Twan Hanse van Faber+Münker de eerste Benelux kampioen J80 2009 is geworden. Jack van Willem Garshagen ontving de tweede prijs en de Joie de Vivre van Laura Vroon eindigde als derde.