Gemeente Heemskerk


donderdag, 12 november 2009

Gemeenteraad en burgemeester in gesprek over woonlastenvraagstuk

Een vertegenwoordiging vanuit de fractievoorzitters heeft met burgemeester Nawijn overleg gevoerd over het woonlastenvraagstuk. De fractievoorzitters hebben het gevoelen van de raad kenbaar gemaakt over de vergoeding van dubbele woonlasten. Zij hebben de wens uitgesproken dat de burgemeester afziet van de door de Minister van Binnenlandse Zaken afgekondigde regeling, dan wel dat de kosten voor de Heemskerkse gemeenschap worden beperkt.

Een vertegenwoordiging van de fractievoorzitters onder aanvoering van de waarnemend voorzitter, mevrouw Ina Beentjes, heeft zoals al in de raadsvergadering uitgesproken verklaring was aangekondigd, een indringend gesprek gehad met burgemeester Nawijn over het woonlastenvraagstuk.
De fractievoorzitters hebben de burgemeester het gevoelen van de raad en daarmee de burgers van Heemskerk kenbaar gemaakt. De raad is van mening dat de burgemeester zelf verantwoordelijk is voor zijn huisvesting en de kosten hiervan. Het gegeven dat de burgemeester verplicht is te wonen binnen de gemeente in combinatie met het feit dat hij zijn woning in Ouder Amstel nog niet heeft kunnen verkopen, is voor de raad aanleiding geweest de burgemeester tijdelijk tegemoet te komen. Daarmee was de burgemeester in staat om zich in Heemskerk te huisvesten.
Over de financiële tegemoetkoming voor deze huisvesting is veel te doen geweest.

De gemeenteraad is ertegen aan gelopen dat vanuit de samenleving de financiële bijdrage als onrechtvaardig wordt gevoeld, omdat ook anderen door dubbele woonlasten in de problemen kunnen zijn gekomen. Voor deze situaties wordt geen oplossing geboden. De gemeenteraad is dan ook de mening toegedaan dat de met de burgemeester getroffen regeling dient te eindigen. Dat is dan ook gebeurd met ingang van 1 november 2009.
Nu heeft de Minister van Binnenlandse Zaken met terugwerkende kracht tot 1 juni 2009 een regeling getroffen voor burgemeesters die dubbele woonlasten hebben. De Minister geeft in de toelichting op de regeling aan dat zij daarmee circa dertig burgemeesters met huisvestingsproblemen een handreiking wil doen. Alles met de bedoeling om de stabiliteit en continuïteit van het lokaal openbaar bestuur te bevorderen. De Minister heeft op voorhand aangegeven dat de gemeenteraad geen enkele bevoegdheid heeft ten aanzien van de uitvoering hiervan, maar dat de kosten van de regeling wel uit de gemeentekas dienen te worden voldaan.
Hoewel de gemeenteraad onderkent dat er geen enkele bevoegdheid bestaat ten aanzien van het toepassen van deze rechtspositieregeling, ervaart de gemeenteraad deze als onrechtvaardig. De gemeenteraad voelt zich in de positie gemanoeuvreerd dat zonder dat hij invloed heeft op de regeling, wel aan de burgers moet uitleggen dat de gemeente financieel moet bijspringen.
Dat is dan ook voor de fractievoorzitters aanleiding geweest er bij de burgemeester op aan te dringen af te zien van het maken van aanspraak op de regeling c.q. het beperken van de kosten voor de inwoners van de gemeente.

De burgemeester heeft - nog daargelaten het feit dat de gemeenteraad geen bevoegdheden heeft op dit punt - kenbaar gemaakt niet in de positie te zijn om af te zien van het gebruik van de regeling. Er is immers helaas nog niets veranderd in de situatie ten opzichte van vorig jaar, toen hij aangaf niet over de middelen te beschikken om er twee woningen op na te houden.
Hij heeft gemeld inspanningen aan de dag te hebben gelegd om goedkopere woonruimte te vinden, zodat de financiële aanspraken kunnen worden verkleind. Hij is daarin evenwel nog niet geslaagd. De verkoop van zijn woning in Ouder Amstel blijkt nog steeds bijzonder lastig. De onzekerheden als gevolg van de kredietcrisis doen zich in dit segment van de koopmarkt ernstig voelen.
De burgemeester heeft zijn begrip getoond voor de positie van de gemeenteraad en heeft zich bereid verklaard actief mee te zoeken naar een meer aanvaardbaar alternatief.

De fractievoorzitters hebben met de burgemeester de (on)mogelijkheden afgetast, daarbij zijn ideeën naar voren gebracht die nader onderzoek vergen omdat de consequenties van die oplossingsrichtingen in het gesprek niet konden worden overzien. Afgesproken is een aantal gedachtelijnen verder uit te werken.
Het streven is erop gericht om binnen twee weken een oplossing te kunnen presenteren die de burgemeester in staat stelt binnen de gemeente te blijven wonen en die tegemoet komt aan de wensen van de gemeenteraad op dit punt.

De fractievoorzitters en de burgemeester hebben aangegeven het gesprek als open en constructief te hebben ervaren.

---