Gemeente Bodegraven

van de Koningin

Bodegraven maakt indruk op Commissaris van de Koningin

De heer Franssen, Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, bracht donderdag 5 november een werkbezoek aan de gemeente Bodegraven. Een keer in de zes jaar brengt de Commissaris van de Koningin een bezoek aan alle gemeenten in de regio. Aan de hand van gesprekken stelt de Commissaris van de Koningin zich op de hoogte van het reilen en zeilen van de gemeenten. Tijdens het bezoek aan Bodegraven sprak de heer Franssen uitgebreid met het college van b&w, de gemeenteraad en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk veld van Bodegraven.

De heer Franssen was onder de indruk van de inhoud van de gesprekken en hij prees ook de organisatie van het werkbezoek. De gemeente Bodegraven heeft goed kunnen laten zien waar zij voor staat en wat zij belangrijk vindt. Het feit dat Bodegraven zich op de kaart zet als het hart van het Groene Hart, kon de heer Franssen buitengewoon waarderen. En ook dat de gemeente het belang inziet van een goede visie op de toekomst nu de samenwerking met Reeuwijk met snel dichterbij komt.

In de ochtend bracht de heer Franssen een bezoek aan de boerderij van dhr. M. Stolwijk in De Meije. De heer Stolwijk is tevens voorzitter van de agrarische vereniging De Parmey. Dhr. Fransen had een interview in de krant gelezen over deze boerderij en het standpunt van dhr. Stolwijk sprak de Commissaris van de Koningin erg aan. Schaalvergrotingen en de combinatie met natuurfuncties zijn aan de orde van de dag en toen de heer Franssen las dat een boer in De Meije daar op een bijzondere manier mee aan de slag was gegaan, wilde hij graag een bezoek brengen aan deze boer en zijn boerderij. De heer Franssen voegde hieraan toe dat je vaak meer ziet in de praktijk dan wat je in een hele stapel nota's kunt lezen.

Natuurlijk werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de heer Franssen te vragen of hij zich kon inzetten voor het behoud van het politiebureau. De heer Franssen zei hierover dat deze beslissing genomen wordt in een vergadering met alle burgemeesters en bestuurders van de regio. De heer Franssen kan hier zelf geen invloed op uitoefenen maar hij wil de burgemeester wel steunen als dit nodig blijkt.

De Commissaris van de Koningin heeft verder nog gesproken over de relatie met buurgemeenten, de deelname aan samenwerkingsverbanden en de opgaven vanuit de provincie. Met de gemeenteraad en een aantal vertegenwoordigers uit de gemeente is gesproken over de toekomst van de gemeente en ook over de door de provincie opgestelde plannen voor ontwikkeling van het gebied rondom Bodegraven.

De heer Franssen heeft ook uitgebreid gesproken met de heer B. Oldemans (rector Antoniuscollege Bodegraven), de heer P.W. Westerhof (voorzitter Evertshuis), de heer J.L.M. de Groot (voorzitter Raad voor Handel en Industrie) en de heer G. van Doorn (directeur Bunnik/van Doorngroep te Nieuwerbrug). De Commissaris van de Koningin brengt eens in zes jaar een bezoek aan de gemeenten in de regio en dit was zijn tweede werkbezoek in Bodegraven.