MKB-Nederland

Hogere leges verblijfsvergunningen verbaasd werkgeversorganisaties

12 november 2009 Nieuws
Hogere leges verblijfsvergunningen verbaasd werkgeversorganisaties

MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland zijn verbaasd over het besluit van staatssecretaris Albayrak (Justitie) om de leges voor verblijfsvergunningen te verhogen. Dit staat haaks op het wetsvoorstel modernisering migratiebeleid, schrijven de werkgeversorganisaties in een brief naar de Tweede Kamer.

De leges voor verblijfsvergunningen gaan per 15 november 2010 50, 100 of zelfs 200 procent omhoog. Voor kennismigranten geldt een verhoging van 250 naar 750 euro. De verhoging zou nodig zijn om de kosten te dekken die de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) maakt voor het verlenen van verblijfsvergunningen. Voor de motivering hiervan verwijst de staatssecretaris naar een onderzoek van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ).

De ondernemersorganisaties stellen dat deze motivering onjuist is. De ACVZ geeft in het onderzoek juist aan dat de verkorte procedure voor kennismigranten leidt tot een administratieve lastenverlichting en adviseert daarom om de leges te verlagen.

Ook valt de verhoging niet te rijmen met het wetsvoorstel om het migratiebeleid te moderniseren. Bedrijven zouden taken van de IND overnemen, in ruil voor een kortere periode (twee weken) voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor een kennismigrant. Maar het verhogen van de leges straft bedrijven voor het overnemen van de verantwoordelijkheden van de IND. Ook zijn de leges aanmerkelijk hoger dan in onze buurlanden.

De werkgeversorganisaties verzoeken de Tweede Kamer om de maatregel van het kabinet in heroverweging te nemen. Want van een hartelijke ontvangst van kenniswerkers, is anders totaal geen sprake meer.