Gemeente Appingedam

Uitwisseling scholieren Aurich-Appingedam

Op woensdag 4 november kwamen 40 scholieren van 15 à 16 jaar uit Aurich op bezoek in Appingedam. Ze ontmoetten daar een aantal leerlingen van het Ommelander College, het Fivelcollege en het Noorderpoortcollege.

De uitwisseling was een vervolg op het Jeugdparlement, dat in april van dit jaar is gehouden. Toen discussieerden Damster scholieren over het thema 'Hoe houden we jongeren vast in deze regio?' Omdat in de regio waar Aurich ligt, Oost-Friesland, dezelfde problematiek van bevolkingskrimp en ontgroening speelt, is besloten het debat over dit thema ook met jongeren over de grens te voeren. En uiteraard paste de uitwisseling goed in de viering van het 20-jarig jubileum van het partnerschap Aurich-Appingedam.

De uitwisseling werd georganiseerd door de commissie burgerparticipatie van de raad van Appingedam, in samenwerking met het college.

Debat

Het debat tussen de scholieren uit Aurich en Appingedam werd gehouden in het raadhuis aan de Wijkstraat. Burgemeester Rika Pot trad op als gespreksleider. Aan tafel zaten 6 scholieren uit Appingedam en 6 uit Aurich. Verder was aangeschoven plaatsvervangend burgemeester van Aurich Jochen Schmidt.

De discussie werd probleemloos gevoerd in het Nederlands. De Duitse deelnemers aan het debat hebben onze taal als schoolvak gekozen; hun beheersing van het Nederlands was indrukwekkend te noemen.

In het debat kwamen dezelfde onderwerpen langs als in april: woningen voor jongeren, opleidingsmogelijkheden, werkgelegenheid, mogelijkheden voor uitgaan en jeugdcultuur. De discussie kreeg een extra dimensie doordat de overeenkomsten en de verschillen tussen de Eemsdeltaregio en Oost-Friesland aan bod kwamen.

Ontgroening, wonen en werken

In beide steden zijn onvoldoende kleine, betaalbare woningen beschikbaar voor starters en jonge gezinnen, in Aurich met name in de binnenstad. Ook hebben zowel Appingedam als Aurich te kampen met wegtrekkende jongeren: veel jongeren willen na de middelbare school naar een grote stad. In Appingedam komt daar nog bij dat er geen HBO-opleidingen zijn. En als de jongeren eenmaal weg zijn, komen ze zelden terug. Zowel in de Eemsdelta als in Oost-Friesland is wel werkgelegenheid in bepaalde bedrijfstakken, maar, daar waren de jongeren het over eens, in een grote stad kan je beter carrière maken. De conclusie was dat het niet haalbaar is (meer) HBO-opleidingen in de regio te krijgen, maar dat alles op alles moet worden gezet om jongeren terug te âlokkenâ met werk en aantrekkelijke woningen.

Uitgaan en jeugdcultuur

Op dit punt bleken de verschillen nogal groot: in Appingedam is behoefte aan bijvoorbeeld een podium waarop talentvolle jongeren kunnen optreden, terwijl dit in Aurich veel minder speelt. De jongeren daar hebben minder durf om naar buiten te treden, stelden de Auricher scholieren. Ook het uitgaansleven is daar heel anders: jongeren mogen pas vanaf 16 jaar naar bijvoorbeeld de disco, die middernacht sluit. In Nederland hebben jongeren veel meer vrijheid. De heer Schmidt bracht het probleem van alcoholmisbruik en misdraging door jongeren in de openbare ruimte ter sprake, waarop een van de scholieren reageerde met de opmerking dat dit in de hand wordt gewerkt door de strenge regels. Dit leek burgemeester Pot een mooi onderwerp voor een jeugddebat in Aurich. De heer Schmidt vertelde dat hierover al wordt gesproken met de âJugendbeiratâ, de vaste jeugdraad in Aurich.

Geconcludeerd werd dat moet worden gewerkt aan de aantrekkelijkheid van de steden voor jongeren. Niet alleen waar het gaat om ontmoetingsplekken, uitgaan en jeugdcultuur, maar ook wat het winkelaanbod betreft.

Stadswandeling en volleybal

Op het programma stond verder een stadswandeling door Appingedam. In drie groepen werden de scholieren, onder de deskundige leiding van stadsgidsen, in een vriendelijk zonnetje rondgeleid door de oude stad. De uitwisseling werd afgesloten met een volleybalwedstrijd tussen twee scholierenteams (Aurich tegen Appingedam). Hoewel de wedstrijd werd gewonnen door het team van Appingedam, leverde het team van Aurich een niet geringe prestatie: het volleybalspel is in Duitsland veel minder ingeburgerd dan in Nederland, waar het onderdeel is van de gymlessen.

Rond 16.30 uur werd het programma afgesloten. De delegatie uit Aurich zei het programma zeer te hebben gewaardeerd en nodigde de scholieren uit voor een tegenbezoek. Daarna vertrokken de gasten weer naar Aurich.

Gewijzigd op: 12-11-2009