Gemeente Dongen

Gemeenten leggen zuidelijke variant voor aan provincie

Publicatiedatum: 12-11-2009

De gemeenten Oosterhout en Dongen hebben gezamenlijk hun voorkeur uitgesproken voor de variant Bundeling Zuid als optie van de nieuwe wegverbinding tussen Oosterhout en Dongen (N629). De gemeenten zullen Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant per brief verzoeken om deze optie aan te merken als voorkeursalternatief. Burgemeester S.W.Th. Huisman van Oosterhout en burgemeester Simone Dirven-van Aalst hebben de brief donderdag 12 november 2009 ondertekend.

Er is sprake van een groeiend verkeers- en leefbaarheidsprobleem op de Heistraat. Dat is aanleiding geweest voor een onderzoek naar mogelijke oplossingen daarvoor. Dit heeft geresulteerd in het benoemen van drie kansrijke varianten. De eerste variant betreft het optimaliseren van de huidige route, onder meer door de aanleg van parallelwegen (variant 0+). De tweede variant betreft de aanleg van een vervangende verbinding voor het gedeelte van de Heistraat tussen de Ekelstraat en de Hoge Dijk/Groenstraat, zuidelijk van de huidige Heistraat en de daaraan gelegen bebouwing (variant Parallel-Noord). De derde gaat uit van een tracé, waarbij er vanaf de nieuwe vervangende verbinding van variant Parallel-Noord, over het Wilhelminakanaal een (extra) directe verbinding wordt gemaakt over het kanaal die dan aansluiting geeft op de Steenstraat in Dongen.

In 2008 heeft het provinciaal bestuur (het gaat hier om een weg waarvoor dat bestuur de verantwoordelijkheid draagt) de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de milieueffecten van de bedoelde varianten (MER), en daarbij uitgesproken een voorlopige voorkeur te hebben voor de variant Parallel-Noord. Vervolgens heeft iedereen via inspraak de gelegenheid gehad om over een en ander een mening kenbaar te maken. De daarop ontvangen reacties zijn door de gemeentebesturen van Oosterhout en Dongen becommentarieerd en aan het provinciaal bestuur aangeboden.

Het provinciaal bestuur heeft tot op heden nog geen beslissing genomen, waar het de definitieve keuze voor één van de varianten betreft. De beide gemeentebesturen hebben nu, na uitvoerig beraad, besloten om gezamenlijk een voorkeur uit te spreken voor de variant Bundeling-Zuid met de doorgaande verbinding over het kanaal naar de Steenstraat in Dongen.

Het gemeentebestuur van Dongen heeft altijd al gepleit voor deze variant. Bij het gemeentebestuur van Oosterhout bestond aanvankelijk voorkeur voor de variant Parallel-Noord. Omdat de variant Bundeling-Zuid voor Oosterhout ook acceptabel is en een gezamenlijke keuze voor dezelfde variant naar verwachting sneller tot duidelijkheid zal leiden over het definitieve tracé van de wegverbinding, heeft Oosterhout haar keuze bijgesteld. Bedoelde snelle duidelijkheid is van belang om de gewenste voortgang in de ontwikkeling van het toekomstige bedrijvenpark Everdenberg-Oost te kunnen waarborgen. Dat bedrijventerrein moet namelijk via de nieuwe wegverbinding ontsloten worden. Vandaar ook dat Oosterhout aan de keuze voor Bundeling-Zuid wél de voorwaarde heeft gekoppeld, dat er nu op korte termijn van GS duidelijkheid zal (kunnen) worden verkregen over de aanleg van in ieder geval het gedeelte van de nieuwe wegverbinding dat voorziet in de ontsluiting van het betrokken bedrijventerrein.

Het is nu aan de provinciebestuur om te bepalen welke variant zij als haar definitieve voorkeursvariant zal gaan voorleggen aan de beide gemeentebesturen, met als doel dat voor die variant een bestemmingsplanprocedure gevolgd gaat worden.