Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z20900

Vragen van de leden Atsma (CDA), Voordewind (ChristenUnie), Jasper van Dijk (SP), Bosma (PVV) en Van der Vlies (SGP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het schrappen van televisieprogramma's door netmanagers. (Ingezonden 9 november 2009)


1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat omroeporganisatie BNN in opdracht van de netmanager moet stoppen met het uitzenden van `Onderweg Naar Morgen'? 1)


2
Heeft u tevens kennisgenomen van het bericht dat volgens de netmanager van Nederland 3 een team van experts van de Publieke Omroep (NPO) met onder meer kijkcijferspecialisten, de schemacoördinator, marketingmensen, het managementteam van netmanagers en een televisiedirecteur programma's van omroepen beoordelen? 2)


3
Is de berichtgeving waar en heeft BNN inderdaad aangegeven graag met de uitzending van `Onderweg Naar Morgen' door te willen gaan?


4
Hoe vaak komt het voor dat omroepen in de toegewezen zendtijd niet zelf kunnen bepalen wat ze willen uitzenden?


5
Hoe verhoudt de opstelling en handelwijze van netmanagers zich tot het Regeerakkoord, waarin is vastgelegd dat omroepverenigingen "zelfstandige autonome" organisaties blijven, "die verantwoordelijk zijn voor de eigen programma-inhoud met de daarbij behorende budgetten"?


6
Kunt u inzichtelijk maken hoeveel kijkcijferspecialisten, coördinatoren, marketeers, managers en anderen vanuit de NPO betrokken zijn bij de beoordeling van programma's van de afzonderlijke omroepen en wat hiervan de kosten zijn?


7
Bent u bereid via de Raad van Bestuur van de NPO duidelijk te maken dat omroepen in het Nederlandse publieke bestel zelfstandige en autonome organisaties zijn, die verantwoordelijk zijn voor eigen programma-inhoud met de daarbij behorende budgetten? Zo ja, welke consequenties worden daaraan verbonden?


1) NOS Teletekst, 28 oktober 2009
Trouw, 30 oktober 2009

2) Trouw, 3 november 2009