Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

12 november 2009, 16.01 uur

Tijdens zijn rondreis door Afghanistan bezoekt Van Middelkoop de Nederlandse militairen. - Foto: ministerie van Defensie Minister Eimert van Middelkoop heeft vorige week een bezoek gebracht aan Afghanistan en Pakistan. Eerst woonde de bewindsman in Kandahar de commando-overdracht van generaal-majoor Mart de Kruif bij. Als commandant van alle ISAF-eenheden in Zuid-Afghanistan heeft generaal De Kruif het afgelopen jaar het bevel gevoerd over ongeveer 40.000 militairen. Tijdens zijn commando is een keerpunt bereikt. In de bevolkte gebieden ligt het initiatief niet meer bij de Taliban, maar bij ISAF.

Na de overdracht bezocht Van Middelkoop de Nederlandse troepen op diverse plaatsen in Afghanistan. In Kabul sprak hij met zijn Afghaanse ambtgenoot Abdul Rahim Wardak en met de hoogste vertegenwoordigers van ISAF en de Verenigde Naties, generaal Stanley McChrystal en Kai Eide.

Minister van Defensie maakt rondreis Afghanistan * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 4 november 2009 | wmv | 04:25 | 10. 6 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 4 november 2009 | mp4 | 04:25 | 18.4 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 4 november 2009 | 3gp | 04:25 | 2.6 MB * Uitgeschreven tekst Minister Eimert van Middelkoop heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Afghanistan.
Zie het origineel

Rondreis in Uruzgan

In Uruzgan maakte de minister een rondreis langs diverse buitenposten. Tijdens een ontmoeting met gouverneur Assadullah Hamdam werd uitgebreid stilgestaan bij de eerste 3 jaren die Nederland in de provincie aanwezig is. De ontwikkeling is sterk toegenomen en de veiligheidssituatie is in die periode aanzienlijk verbeterd. Hamdam deed dan ook een dringend beroep aan de minister voor een langer verblijf van Nederland, zodat de verbeteringen kunnen worden doorgezet.

De minister in gesprek met een militair tijdens zijn bezoek aan Afghanistan. - Foto: ministerie van Defensie

Na een wandeling door Chora vond ook daar een ontmoeting plaats met lokale autoriteiten. Er werd gesproken over de ontwikkelingen op gebied van veiligheid en opbouw. De districtschef van Chora, Mohammed Daoud, sprak zijn dank uit voor de goede samenwerking met de Nederlandse militairen in zijn district.

Bezoek aan hulporganisaties

Op de laatste dag van het bezoek ontmoette Van Middelkoop vertegenwoordigers van diverse hulporganisaties die in Uruzgan actief zijn. Zij beschreven de enorme ontwikkeling van de provincie sinds de Nederlandse aanwezigheid. Ook werd gesproken over de consequenties van het feit dat Nederland zijn leidende rol in de provincie zal beëindigen. De vertegenwoordigers gaven daarbij aan dat het van essentieel belang is dat de effecten van de Nederlandse inzet in Uruzgan behouden blijven, zodat zij hun werk kunnen voortzetten.

Pakistan

Minister Eimert van Middelkoop heeft tijdens zijn bezoek verschillende Pakistaanse legerleiders ontmoet. - Foto: ministerie van Defensie

Aansluitend reisde de minister door naar Pakistan. Dit land speelt een belangrijke rol bij de mogelijke oplossing van het Afghaanse conflict. Op uitnodiging van de Pakistaanse autoriteiten vonden enkele gesprekken plaats over de verdieping van de samenwerking tussen de NAVO en Pakistan. Beide partijen werken in de grensregio samen om het over en weer passeren van Talibanstrijders tegen te gaan. Het Pakistaanse leger voert op dit moment in deze regio een offensief tegen moslimextremisten uit.

De Nederlandse minister sprak met zijn Pakistaanse ambtgenoot Chaudry Ahmed Mukhtar, het hoofd van de legerstaf generaal Ashfaq Parvez Kayani en de voorzitter van het Verenigde Chefs van Staven generaal Tari Majid. Tijdens de gesprekken benadrukte Van Middelkoop het belang van effectief gezamenlijk optreden in de grensregio: "Samenwerking met Pakistan is onmisbaar voor het bereiken van de gestelde doelen in Afghanistan."

Nieuwe politieagenten

De nieuwe lichting politieagenten op Kamp Holland. - Foto: ministerie van Defensie

Op 5 november rondde een nieuwe lichting Afghaanse politieagenten hun opleiding af. Tijdens de ceremonie op het Police Training Centre op Kamp Holland kregen de 160 cursisten hun certificaat uitgereikt door de Afghaanse politiecommandant Juma Gul.

Bouw passagiersterminal

Bij de vliegstrip van Kamp Holland is begonnen met de bouw van een civiele passagiersterminal. Sinds enige tijd worden er lijnvluchten onderhouden tussen Tarin Kowt en Kabul. Een terminal draagt ertoe bij dat de afhandeling van passagiers meer gestroomlijnd verloopt. Wanneer het gebouw klaar is wordt er ook een bagagescanner geplaatst. De opening is voorzien voor eind van dit jaar.

Bevelsoverdrachten

Het bevel over het contingentscommando wordt overgedragen. - Foto: ministerie van Defensie

Op Kandahar Airfield (KAF) vonden afgelopen weekend 2 commando-overdrachten plaats. Zaterdag droeg brigadegeneraal der mariniers Peter Grootendorst het bevel over het contingentscommando over aan brigadegeneraal Rob van der Meer. Zondag deed majoor Roberto Joannes hetzelfde met het commando over het Joint Support Detachement. Hij gaf het stokje over aan zijn opvolger, majoor Mark Sliphorst.

Explosieven en wapens gevonden

De speciale eenheden van Task Force 55 hebben tijdens een operatie een wapenopslagplaats opgespoord, waarin wapens, munitie en ammoniumnitraat werden aangetroffen. Ammoniumnitraat is een belangrijke grondstof voor het fabriceren van geïmproviseerde explosieven (IED's). Tijdens de operatie werd de eenheid tweemaal beschoten. Het vuur is beantwoord, waarbij mogelijk slachtoffers zijn gevallen onder vijandelijke strijders. Een vijandelijke waarnemer werd onder vuur genomen, deze is daarbij waarschijnlijk omgekomen.

Nederlandse mariniers op patrouille in Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Een patrouille van de Task Force Uruzgan vond in de omgeving van Tarin Kowt een wapenopslagplaats. Een eenheid van de TFU nam in de omgeving van Patrouillebasis Mashal een explosie waar, na onderzoek bleek dit te gaan om een afgevuurde 107-mm granaat. Opnieuw werden enkele IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt. F-16 jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force kwamen eenmaal in actie om ISAF-grondtroepen te ondersteunen.

Operatie Atalanta - Somalië

De 43 Somalische schipbreukelingen die vorige week door Hr. Ms. Evertsen in de Golf van Aden aan boord werden genomen, zijn in Djibouti aan land gezet. Medewerkers van de UNHCR, de VN-organisatie voor vluchtelingen, ontfermden zich daar over de mannen, vrouwen en kinderen. De Somaliërs werden door het Nederlandse fregat opgepikt nadat hun scheepje als gevolg van motorpech al dagenlang had rondgedreven op volle zee.

Op zaterdag 7 november is een koopvaardijschip in de Golf van Aden zonder succes aangevallen door piraten. Korte tijd later was Hr. Ms. Evertsen ter plekke. Een boarding team heeft enkele skiffs aangehouden, maar vond geen bewijs van piraterij. Later werd op die dag ondersteuning verleend aan een skiff met motorpech. Het scheepje met 6 opvarenden dreef al 8 dagen rond. Een monteur van de Evertsen wist de motor te repareren en daarnaast werd de bemanning voorzien van water en voedsel.

Chinese ontmoeting

Commandeur Pieter Bindt en schout-bij-nacht Wang Zhigou bespraken de Atalanta-missie op het Chinese vlaggenschip. - Foto: ministerie van Defensie

Commandeur Pieter Bindt, commandant van de Europese anti-piraterijmissie Atalanta, heeft zondag 8 november een bezoek gebracht aan schout-bij-nacht Wang Zhiguo, commandant van de Chinese missie ter bestrijding van de piraterij. De unieke ontmoeting vond in de Golf van Aden plaats aan boord van het Chinese vlaggenschip Zhou Shan. Beide commandanten spraken over de samenwerking tussen de Europese en Chinese missie bij het patrouilleren in het zeegebied voor de kust van Oost-Afrika.