Gemeente Soest

.

Gemeente Soest en woningcorporaties ondertekenen overeenkomst Energieprestaties

12 november 2009

Op 11 november 2009 heeft wethouder Krijger de tentoonstelling Milieu in eigen huis in milieucentrum de Kwekerij geopend en tegelijk met drie woningcorporaties de intentieovereenkomst "Energieprestaties woningbouw" ondertekend.

Portaal, de Alliantie (Eemvallei), SBBS en de gemeente Soest hebben gezamenlijk afspraken gemaakt met betrekking tot energiebesparing, energie-efficiëntie en duurzame energie in de bestaande en nieuw te bouwen woningvoorraad in de gemeente.

De overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van 10 jaar met een ijkmoment in 2015.

Enkele afspraken die gemaakt zijn:

* De corporaties hebben zich tot doel gesteld om de CO2-uitstoot van hun huidige woningvoorraad in Soest met twee procent per jaar te verminderen;

* Gemeente Soest en de corporaties gaan verder met het treffen van energiebesparende maatregelen binnen de eigen organisatie;
* De gemeente Soest en de corporaties gaan inwoners stimuleren, middels milieucommunicatie en financiële ondersteuning, energiebesparende maatregelen te treffen. Ze gaan daarbij bewonersinitiatieven voor een collectieve aanpak ook ondersteunen;
* Bij het treffen van maatregelen sluiten de woningcorporaties zoveel mogelijk aan op lokaties voor nieuwbouw en herstructureringsgebieden.

De gemeente en de corporaties zien de ondertekening van deze overeenkomst als een volgende stap in de goede richting. Er kan gezamenlijk opgetrokken worden om te kijken hoe er nog duurzamer omgegaan kan worden met energie.

Milieu in eigen huis

In het milieucentrum staat tot half januari de tentoonstelling Milieu in eigen huis. De tentoonstelling Milieu in eigen huis bestaat uit de ruimten die je in een normaal huis kunt aantreffen, zoals een keuken, woonkamer, hal, slaapkamer, wc, schuur en een werkkamer.

In die ruimten kunnen de bezoekers verschillende keuzes maken rondom energie, water, afval en consumptiegedrag.

De tentoonstelling geeft ter plaatse tips en confronteert de bezoeker met zijn of haar eigen gedrag. Bovenbouwgroepen van het basisonderwijs in Soest volgen een lesprogramma bij de tentoonstelling.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingstijden van het centrum aan de Molenstraat 157 te Soest. Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00 tot 16.30 uur (gesloten in de kerstvakantie).