Nederlands Jeugdinstituut


Nominaties Nationale Jeugdzorg Prijzen 2009 bekend. Prijsuitreiking door minister Rouvoet op Jeugdzorg: Zo!

Op maandag 7 december reikt minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin de Nationale Jeugdzorg Prijzen 2009 uit tijdens het congres Jeugdzorg: Zo! Vooruitlopend daarop zijn vandaag, 12 november 2009, de nominaties bekend gemaakt. Het thema van de prijzen is dit jaar Diversiteit & Professionaliteit.

De Nationale Jeugdzorg Prijzen bestaan uit een vakprijs en een cliëntenprijs. Goed lopende projecten en goed onderbouwde plannen gericht op migrantenjongeren en hun ouders konden meedingen naar deze prijzen. De winnaars krijgen een bedrag van 20.000 euro om te investeren in hun project of plan.

De vakjury nomineerde vier inzendingen:

o Belang van het kind in het vreemdelingenrecht en -beleid van de Rijksuniversiteit Groningen en ingediend door de Amsterdamse Johannes Wier Stichting. In dit project, dat bedoeld is voor juristen, wordt een methode ontwikkeld om risico's in de ontwikkeling van asielzoekers- en vluchtelingenkinderen te onderkennen. Die risico's hebben vaak te maken met de leefomgeving waarin zij opgroeien en zijn van belang bij het nemen van een besluit over de terugkeer van het gezin naar het land van herkomst. Deze methode levert rapportages op die asieladvocaten als processtuk kunnen gebruiken. o Girls' Talk van de Rutgers Nisso Groep te Utrecht richt zich op laagopgeleide meiden (14-18 jaar) met verschillende etnische achtergronden die seksueel actief zijn. Het is een groepsmethodiek die deze kwetsbare meiden helpt om zich seksueel competent en gezond te gedragen. Daarbij wordt rekening gehouden met hun culturele achtergrond.
o Hulpmix.nl van de bureaus jeugdzorg Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland, GGzE, De Bascule, e-hulp.nl en de MOgroep is een project voor jongeren van 12 tot 20 jaar met uiteenlopende culturele achtergronden die problemen hebben en die geen goede aansluiting vinden bij het reguliere hulpaanbod. De website biedt grootschalige, laagdrempelige interculturele hulp via de effectief bewezen methodiek van de Kindertelefoon. Daarnaast traint men (toekomstige) hulpverleners trainen in interculturele vaardigheden, die ook toepasbaar zijn bij andere werkzaamheden in de jeugdhulpverlening. o Verlies-rouw.com van Stichting De Jutters uit Den Haag is bedoeld voor jongeren van 12 tot 21 jaar met diverse culturele, religieuze en levensbeschouwelijke achtergronden. Het doel is (ernstige) rouwproblematiek te voorkomen door jongeren die een verlies hebben meegemaakt informatie, ondersteuning en herkenning te bieden die aansluiten bij hun eigen achtergrond. Dat moet gebeuren via een interactieve site over rouw en verlies, inclusief helpdesk en community voor en door jongeren met diverse achtergronden. De belangrijkste vragen worden omgezet in bruikbare informatie en tips voor hulpverleners om een meer adequate begeleiding mogelijk te maken.

De cliëntenjury nomineerde drie inzendingen:

o Families And Schools Together (FAST) van GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen in Leiden is een preventieproject waarbij groepen van zes tot twaalf gezinnen met kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar bij elkaar komen. Het gaat om gezinnen waarin kinderen een risico op een minder gezonde ontwikkeling lopen. FAST is erop gericht risicofactoren te verminderen en beschermende factoren te ontwikkelen via wekelijkse, en later maandelijkse, groepsbijeenkomsten. In de VS is het project bewezen effectief, in Nederland zijn de resultaten van de pilot veelbelovend.
o Vraaghetali.nl van de Stichting Maroc.nl is een plan om (vooral allochtone) jongeren van 12 tot 25 jaar in Amsterdam en omstreken te helpen bij vragen en/of problemen. Via een website kunnen de jongeren chatten, ook kunnen ze telefonisch of per e-mail contact zoeken met een helpdesk. De helpdesk wil alle vragen binnen 24 uur beantwoorden en/of de vragensteller doorverwijzen naar de juiste persoon bij de meest aangewezen instelling. Jongeren met zogeheten multiproblematiek worden in contact gebracht met een van de JongerenSteunPunten in Amsterdam-West.
o Hulpmix.nl ook door de vakjury genomineerd, zie hierboven.

Nationale Jeugdzorg Prijzen

De Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn bestemd voor goed lopende projecten die als voorbeeld kunnen dienen voor andere instellingen in de jeugdzorg of voor een stimulerend en goed onderbouwd plan om de jeugdzorg verder te verbeteren. De prijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds. Het Nederlands Jeugdinstituut / NJi, de MOgroep Jeugdzorg en ZonMw organiseren de toekenning en de uitreiking van de prijzen. Kijk voor meer informatie op www.jeugdzorg.nl/prijzen.

Congres Jeugdzorg: Zo!

Minister Rouvoet reikt de Nationale Jeugdzorg Prijzen uit op 7 december tijdens het congres Jeugdzorg: Zo! in de Reehorst te Ede. Thema van dit congres voor beroepskrachten in de jeugdsector is eveneens Diversiteit & Professionaliteit. Deelnemers kunnen een programma met plenaire lezingen en workshops volgen en de prijsuitreiking bijwonen. Meer informatie op www.jeugdzorgzo.nl.