Facilicom krijgt nieuwste generatie 'Hollandse' windmolens op dak

12/11/2009 16:27

Creative Venue BV

Experimenteren in eigen pand leidt tot nieuwe inzichten in duurzame exploitatie

Schiedam, 12 november 2009

Facilitair dienstverlener Facilicom Services Group stelde vandaag twee windmolens op het dak van haar hoofdkantoor in Schiedam in werking. De unieke en volgens de laatste technologieën ontworpen molens van Nederlandse makelij - WindWalls - zijn in de afgelopen weken opgebouwd op het 60 meter hoge kantoorpand in Schiedam.

De twee molens zijn gemaakt van speciaal bewerkt aluminium en hebben geen wieken, maar een ovale vorm. Wegens de windstuwing rondom het gebouw is deze ovale vorm noodzakelijk. De zes bladen met een horizontale as hebben een doorsnee van circa drie meter per stuk en produceren samen ongeveer 10.000 KWh per jaar. Dit levert jaarlijks voldoende stroom op om drie huishoudens een volledig jaar van elektriciteit te voorzien. Een display in de ontvangsthal houdt nauwkeurig bij hoeveel energie de molens opleveren. Na een aantal pilots met prototypes, is het voor het eerst dat dit type windmolens officieel gebruikt wordt in een stedelijk omgeving. Bijzonder daarnaast is dat deze molens van Nederlandse afkomst zijn, in tegenstelling tot andere windmolens die vaak uit het buitenland komen. De kosten voor de windmolens zullen naar schatting binnen tien jaar terugverdiend zijn.

Met het pand zet Facilicom haar kennis en kunde in de etalage. "Wij rijgen diverse facilitaire diensten samen met geïntegreerde technische installaties en blijven constant experimenteren met innovatieve concepten en de laatste technologie. Zo ontstaan nieuwe inzichten over de mogelijkheden om te komen tot duurzame en tevens bedrijfseconomisch verantwoorde kantoorexploitatie. En deze kennis delen we uiteindelijk met onze klanten", aldus Paul Janssen, concerndirecteur marketing van Facilicom.

Zo kreeg het kantoorpand van Facilicom dankzij haar vernuftige klimaat - en energiebeheer eerder al een A++ energielabel.

Geïntegreerde installaties en systemen

Facilicom betrok haar hoofdkantoor vier jaar geleden. En hoewel het kantoorgebouw qua uiterlijk nauwelijks verschilt van het ernaast gelegen pand - Facilicom stapte in toen het ontwerp van de buitenzijde gereed was - is het "van plint tot plafond" opnieuw ontwikkeld. Dankzij toepassing van de modernste technologie op het terrein van energiebeheer (warmtewisselaars, energieopslag in de bodem, energiezuinige verlichtingstechniek, windmolen op het dak) en klimaatbeheersing (intelligente zonwering, gekoeld kernbeton) bespaart de facilitair dienstverlener zo zeker 40% aan energie in vergelijking met een traditioneel ontwikkeld gebouw van deze omvang.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.