Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z20979

Vragen van de leden Van Bochove en Atsma (beiden CDA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het ontsnappen van salpeterzuur in Dronrijp. (Ingezonden 10 november 2009)


1
Heeft u kennisgenomen van het ontsnappen van salpeterzuur bij een zuivelfabriek in het Friese Dronrijp? 1) Wat is er precies gebeurd bij het bedrijf? Hoe is de hulpverlening op gang gekomen? Hebben alle hulpverleningsdiensten naar behoren gefunctioneerd?


2
Is het bericht waar dat na het vrijkomen van de gevaarlijke stof via een assistent van de huisarts de scholen of vergelijkbare instellingen zijn geïnformeerd?


3
Hoe heeft het kunnen gebeuren dat nagenoeg overal in Fryslân in de loop van vrijdagmorgen de alarmsirenes werden ingeschakeld?


4
Hoe oordeelt u over het functioneren van Omrop Fryslân als rampenzender?


5
Is het op basis van de ervaringen in Fryslân niet wenselijk om de regionale omroep, als rampen zender, via alle beschikbare platforms, met name radio, televisie en internet, de bevolking te informeren?


6
Hoe is het te voorkomen dat, zoals deze ervaring duidelijk maakt, de internetsite van de regionale omroep binnen de kortste keren overbelast is?


7
Krijgen regionale zenders als Omrop Fryslân voldoende financiële armslag om hun rol als rampenzender waar te kunnen maken? Zo ja, hoeveel is per omroep beschikbaar?


8
Zijn in het kader van de functie als rampenzender afspraken gemaakt over de taal die wordt gehanteerd op en door de betreffende regionale omroep?


9
Kunt u aangeven of de voorzitter van de veiligheidsregio tijdig is ingeschakeld en welke rol hij hierbij precies heeft gespeeld?


1) Omrop Fryslân, 7 november 2009