FNV KIEM

AOW-plan kabinet oogst fluitconcert en zware kritiek

week 46 | 12-11-2009 | 16:30:56 | Redactie

Ministers en kamerleden van de regeringspartijen werden vanmorgen voor aanvang van het AOW-debat op een fluitconcert onthaald. Honderden activisten van FNV en CNV maakten voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag nog eens duidelijk dat verhoging van de AOW-leeftijd onaanvaardbaar is.

Het kamerdebat gaat over het kabinetsbesluit de AOW-leeftijd in twee stappen (2020 en 2025) te verhogen naar 67 jaar. Het wetsontwerp komt pas later in de Tweede Kamer, na advies van de Raad van State.

Niet doorgerekend
De oppositiepartijen hadden in het debat geen goed woord over voor het kabinetsplan. Meerdere partijen noemden het een gedrocht, zoals de FNV eerder al zei. Zowel voor- als tegenstanders van leeftijdsverhoging hamerden op de vele zwakke kanten: het kabinetsplan is niet doorgerekend door het CPB, het bevordert de arbeidsdeelname van 65-minners niet (integendeel), de twee grote stappen zijn oneerlijk, de definiëring van `zware beroepen' is onuitvoerbaar, en het hele plan berust op kiezersbedrog.

Op naar zaterdag 21 november De FNV bereidt zich intussen voor op de volgende stap in het verzet tegen het AOW-besluit van het kabinet. Op zaterdag 21 november zijn er grote actiebijeenkomsten in Rotterdam, Eindhoven, Deventer en Assen.