GroenLinks

GroenLinks wil toekomstgerichte en sociale AOW

Nadat premier Balkenende eerder aangaf niet voor ieder `wissewasje' naar de Tweede Kamer te willen komen, is het dan toch eindelijk zover. Balkenende en minister Bos zijn vandaag aanwezig bij het uitgestelde debat in de Tweede Kamer over de verhoging van de AOW-leeftijd. Femke Halsema zal hen aan de tand voelen over het kabinetsvoorstel.

Het AOW-plan is het belangrijkste hervormingsplan van het kabinet Balkenende IV. Dat moeten Bos en Balkenende zelf verdedigen in de Tweede Kamer.

GroenLinks is van mening dat er in het kabinetsvoorstel een hoop valkuilen en onduidelijkheden staan. Bijvoorbeeld over de vraag wat het kabinet verstaat onder zware beroepen. De coalitie heeft gepoogd om een regeling te treffen voor mensen in zware beroepen. Dat is mislukt. Het voorstel is nauwelijks uitvoerbaar en verzwakt juist de arbeidsmarktpositie van ouderen. Wie bijna dertig jaar een zware baan heeft, moet vrezen voor ontslag.

Mensen die meer dan 42 jaar gewerkt hebben, mogen met 65 jaar met AOW, maar krijgen wel een korting op de uitkering. Dat vindt GroenLinks niet sociaal.

In het GroenLinks-plan heeft iemand recht op AOW na veertig jaren gewerkt te hebben. Met een fexibele AOW die uitgaat van het arbeidsverleden, kunnen laagopgeleiden en mensen met een zware baan eerder met pensioen zonder in te leveren op de hoogte van hun AOW. Het voorstel van GroenLinks bevordert bovendien de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt.