Oranjefonds


Project van de week: Stichting Hulp en Welzijn Leeuwarden

Jong geleerd is oud gedaan! Dit geldt zeker voor dit project in de Vrijheidswijk in Leeuwarden. De jeugd maakt kennis met buurtbewoners van verschillende culturele achtergronden. Door samen activiteiten te ondernemen ontstaat wederzijds begrip. De buurt wordt zo veiliger, leuker en uitdagender! Het Oranje Fonds draagt bij met EUR 150.000,-.

De Vrijheidswijk ondergaat grote veranderingen. Er wordt gesloopt en gebouwd. Er is op dit moment weinig vrijetijdsbesteding voor de kinderen in deze gemengde wijk. Het gevolg is dat er veel op straat wordt rondgehangen. De komst van nieuwe wijkbewoners en de aanleg van een Multi Functioneel centrum bieden kansen.

Verbinden
Het welzijn van de kinderen is een gemeenschappelijk belang op basis waarvan verschillende groepen wijkbewoners met elkaar verbonden kunnen worden. Dit gebeurt met de hulp van een divers samengestelde groep van maximaal 20 buurtbewoners. Deze mensen krijgen scholing en begeleiding bij het organiseren van positieve activiteiten voor alle kinderen in de wijk, uitgaande van eigen kracht en capaciteiten.

Gezamenlijke aanpak
Het draait om het samen opdoen van sociale en educatieve ervaring: gezamenlijk nadenken over problemen, het sluiten van compromissen, het omzetten van plannen in concrete activiteiten, gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen, geven en nemen en samen beslissen. De vrijwilligers dienen zich minstens 8 uur per week gedurende twee seizoenen in te zetten, sluiten daartoe een vrijwilligersovereenkomst en ontvangen daarvoor een gedegen scholing en begeleiding. Het Oranje Fonds draagt graag bij aan dit mooie initiatief!

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week