Gemeente Dirksland


Geslaagde start van het project Goeree-Overflakkee Superfris in Dirksland

Maandagavond 9 november vond de aftrap plaats van het project Goeree-Overflakkee Superfris, voor de gemeente Dirksland. De deelnemende supermarkten, Coöp Compact Kool uit Melissant en SPAR Van der Velde uit Herkingen, waren vertegenwoordigd, evenals medewerkers van Slijterij ât Anker uit Dirksland. Medewerkers van C1000 Van Luijk doen ook mee met het project, maar konden de startbijeenkomst niet bijwonen.

Wethouder J.W. Bruggeman benadrukt het doel van het project. âWij moeten zorgen voor de jeugd en hen wijzen op de gevaren. Met elkaar kunnen we de strijd aangaan tegen alcohol misbruik onder jeugdigenâ. Het project Superfris brengt eigenaren en medewerkers van alcoholverkooppunten bij elkaar, maar ook door de invloed van kerken en bijvoorbeeld een jeugdwerker kan het alcohol misbruik een halt worden toegeroepen. âWij kiezen als gemeente voor een integrale aanpakâ legt de heer Bruggeman de aanwezigen uit.

Het project is in 2007 gestart in Middelharnis, toen nog onder de naam Middelharnis Superfris. Het is ontstaan als een initiatief van de plaatselijke supermarkten, de politie, Bouman/GGZ en de gemeente. Het project is een onderdeel van âhet geheim van Goeree-Overflakkeeâ. Na Middelharnis en Goedereede werken nu ook in de gemeenten Dirksland en Oostflakkee verschillende partijen samen om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Het project heeft daarom de naam âGoeree-Overflakkee Superfrisâ gekregen.

De heer de Knecht (Bouman/GGZ) spreekt de aanwezigen toe. Voor de startbijeenkomst zijn twee gastsprekers uitgenodigd. De heer V. de Knecht, preventiemedewerker bij Bouman/GGZ en wijkagente mevrouw H. Westerbrink. De heer de Knecht geeft een toelichting op de omvang van het probleem en de risicoâs van overmatig alcohol gebruik bij jonge kinderen. Hij toont hiervoor een dvd over comazuipen. Een aangrijpende documentaire maakt de aanwezigen bewust van de impact die alcoholgebruik heeft op de hersenen van jonge kinderen. âTot ongeveer drieëntwintig jaar zijn de hersenen nog in ontwikkeling, wij van Bouman/GGZ zouden het liefst zien dat de minimale leeftijdsgrens opschuift van zestien naar tenminste achttien jaarâ. De heer de Knegt legt verder uit: âJonge kinderen zien het drinken van alcohol als âstoerâ, ze zien de gevaren niet. Vooraf indrinken om aangeschoten op een feest te verschijnen is heel normaal, de alcohol vergiftiging of comateuze toestand die hierop kan volgen is allang geen incident meerâ. Mevrouw Westerbrink, politie Rotterdam-Rijnmond en wijkagente voor Dirksland, vertelt dat de afgelopen maand vier kinderen op Goeree-Overflakkee zichzelf in coma hebben gezopen. Een schrikbarend feit.

Flauwvallen, vergeetachtig, emotionele problemen, concentratie problemen en leer problemen, dit is een greep uit de consequenties van alcoholconsumptie bij jongeren. Ook een black-out komt vaak voor. Jongeren ervaren dit als een bijzonder ingrijpende en vervelende ervaring, omdat er van alles gebeurd kan zijn, waarvan zij zich niets meer kunnen herinneren. Eèn keer comazuipen heeft al gevolgen voor de concentratie en het geheugen. Met nadruk wijst de heer de Knecht op de verantwoordelijkheid van de ouders. âDe eerste druppels alcohol worden vaak thuis gedronkenâ. Jongeren hebben geen natuurlijke rem om op tijd te stoppen met drinken. Ouders beseffen ook vaak niet dat een flesje Breezer meer alcohol bevat dan een standaard glas jonge jenever. We kennen allemaal de muren van krattenbier op jongerencampings, maar zelfs basisschoolleerlingen geven aan al alcohol te hebben gedronken.

Mevrouw Westerbrink sluit de avond af met een aantal praktijkvoorbeelden. âHet probleem is veel groter dan we denken. Het is heel belangrijk dat we beseffen dat dit nu voorkomt en veel te vaakâ. De politie schrijft niet alleen bonnen, maar bezoeken ook gezinnen thuis om ouders te wijzen op het gedrag van hun kind. Daarnaast heeft de politie veel contact met horecagelegenheden. âMet elkaar kunnen we er iets aan doen, alleen kun je weinig doen maar samen maken we het verschil. Ik ben dan ook hartstikke blij met dit projectâ, deelt zij de aanwezigen mee. âJongeren die zichzelf in coma zuipen zijn vaak geen probleem jongeren. Er is geen pijl op te trekken wie het overkomt, het is een combinatie van de gelegenheid om aan alcohol te komen en de situatie waarin gedronken wordt.â Het project âSuperfrisâ werkt daarom aan de beschikbaarheid van alcohol (geen verkoop onder de 16 jaar en toezicht op doorverkopen).

Deelnemers project Superfris proosten op het project. De nadruk van het project âSuperfrisâ ligt op het realiseren van bewustwording (wat doet alcohol met je?) en het weerbaarder maken van caissières. Speciaal voor Goeree-Overflakkee Superfris is een weerbaarheidtraining voor caissières van supermarkten ontwikkeld. Op 7 december volgen alle medewerkers van de deelnemende organisaties deze cursus. De caissière leert door de cursus te vertouwen op zichzelf, de zaak en de manager. Door middel van rollenspellen leren de caissières om te gaan met lastige situaties, bijvoorbeeld als iemand met een vlotte babbel hen probeert te imponeren.

De deelnemende managers, wethouder Wim Bruggeman, de heer M. T. Baijens (beleidsmedewerker Welzijn), de heer V. de Knecht (preventiemedewerker Bouman/GGZ) en wijkagente mevrouw H. Westerbrink proosten â met een glas frisdrank â op de start van het project.