NEN


Cursus koelsystemen en warmtepompen

donderdag 12 november 2009, 15:40

Op 1 januari 2010 treedt de F-gassen verordening in werking. Daarmee komt de Stek-erkenning te vervallen voor koel- en verwarmingsbedrijven die werken met F-gassen. Deze bedrijven zijn straks verplicht zich te laten certificeren door keuringsinstanties die door het ministerie van VROM worden aangewezen.

Het persoonlijke Stek-diploma voor koelmonteurs, aircomonteurs en airco-installateurs wordt eveneens per die datum vervangen. Hiervoor in de plaats komt een Europees diploma dat in alle lidstaten wordt erkend. Deze diploma's worden in ons land namens het ministerie van VROM toegekend door SenterNovem.

Halverwege 2010
Vóór 1 juli 2010 dienen monteurs en installateurs in het bezit te zijn van zo'n nieuw Europees diploma. De eisen waaraan zij moeten voldoen, zijn gebaseerd op de eisen die aan koelsystemen en warmtepompen worden gesteld. Deze zijn vastgelegd in de norm NEN-EN 378 deel 1 t/m 4, die in 2008 is vernieuwd en in het Nederlands is vertaald.

Europese richtlijnen
Deel 2 van deze Europese norm is geharmoniseerd in relatie tot verschillende Europese richtlijnen. Dat betekent dat hij ook in ons land moet worden geïmplementeerd. Wie zich aan de norm houdt, heeft juridisch het sterkste vermoeden van overeenstemming met de essentiële eisen in de Europese richtlijnen voor onder meer EMC, laagspanning, machines en drukapparatuur (PED).

Cursus
Op 2 maart 2010 geeft NEN de cursus `Koelsystemen en warmtepompen volgens NEN-EN 378'. Deze cursus helpt alle belanghebbenden zich voor te bereiden op de uitvoeringsregeling, de bijbehorende nieuwe certificeringsregeling en de Europese diploma's.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN-Cursussen, cursussen@nen.nl. Voor meer inhoudelijke informatie over NEN-EN 378 kunt u contact opnemen met Bart van Cleef, telefoon (015) 2 69 01 69 of stuur een mail naar bart.vancleef@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 378-1:2008 nl (Norm) NEN-EN 378-3:2008 nl (Norm) NEN-EN 378-4:2008 nl (Norm) NEN Installatiemail (Publicatie)