NEN


Energiemanagement opzetten en invoeren

donderdag 12 november 2009, 16:02

NEN heeft nu een cursus over het opzetten en invoeren van een energiemanagementsysteem volgens de norm NEN-EN 16001. Ook wordt er begin komend jaar een voorlichtingsdag over gehouden.

Dit met het oog op de uitdagingen waarmee Nederland en zijn EU-partners worden geconfronteerd op het gebied van energiebesparing. Stijgende gasprijzen, versterkte klimaatveranderingen, de instabiliteit van olie-, gas- en elektriciteitproducerende landen en een grote maatschappelijke afhankelijkheid van energie hebben ertoe geleid dat energie hoog op de agenda staat.

Kostenbesparingen met NEN-EN 16001
Energiemanagement in brede zin leidt tot een structurele verbetering van de energie-efficiëntie bij de verbruikers en daarmee tot aanzienlijke kostenbesparingen. NEN-EN 16001 beschrijft de eisen waaraan een energiemanagementsysteem moet voldoen. De norm volgt de structuur van ISO 14001 en is daardoor goed te integreren in een bestaand milieumanagementsysteem.

NEN-EN 16001 is een richtlijn voor organisaties die:


- systematisch de energiehuishouding van hun opdrachtgevers willen verbeteren;

- een energiemanagementsysteem willen opzetten, invoeren, verbeteren en/of onderhouden;

- zeker willen weten dat de energiehuishouding op orde is conform de laatste inzichten;

- het energiemanagement aan de hand van de norm wensen te beoordelen en evalueren;

- dit genormaliseerd willen kunnen aantonen aan klanten, opdrachtgevers en andere belanghebbenden.

Tijdens de tweedaagse cursus wordt verder toegelicht hoe u met een energiemanagementsysteem kunt aansluiten op een reeds aanwezig kwaliteits- of milieumanagementsysteem.

Voorlichtingsdag
Op 17 februari 2010 houdt NEN een voorlichtingsbijeenkomst over dit onderwerp. In een halve dag wordt duidelijk hoe een energiemanagementsysteem eruitziet, wat de voordelen ervan zijn en hoe het kan worden opzet en ingevoerd.

Meer informatie
Voor meer informatie over de cursus kunt u een mail sturen naar energy@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Informatiemiddag Energie efficiency en energiediensten (Nieuwsbericht) NEN-EN 16001:2009 en (Norm) NEN Installatiemail (Publicatie)