NEN


Instrument voor toetsing brandveiligheid

donderdag 12 november 2009, 16:27

De Nederlandse praktijkrichtlijn 6059 'Brandscan bouwwerken' is verschenen. Deze NPR is een instrument waarmee bestaande bouwwerken op een eenduidige manier kunnen worden geïnspecteerd op brandveiligheid.

Dit moet een einde maken aan de verschillen in de wijze waarop gebouwen nu nog door gecertificeerde installateurs, inspecteurs en de brandweer op brandveiligheid worden geïnspecteerd. Ook maakt dit instrument een onderlinge vergelijking van de actuele staat van de brandveiligheid van bouwwerken ('benchmarking') mogelijk.

Tekortkomingen
De gegevens uit de brandscan kan de installateur of inspecteur gebruiken om eventuele tekortkomingen inzichtelijk te maken of om verbetervoorstellen uit te werken. De praktijkrichtlijn inventariseert de actuele brandveiligheid van een bouwwerk ten opzichte van het minimaal vereiste niveau bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw in respectievelijk het Bouwbesluit van 2003 en het Gebruiksbesluit van 2008.

Een ander doel van de NPR is om overal op uniforme wijze een scan uit te voeren. Daarnaast draagt het gebruik van de helder opgebouwde inspectielijst en het bijbehorende rekenprogramma (bijlage B en cd-rom) bij aan een beter inzicht in en bewustwording van de wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid.

Meer informatie
Voor meer inhoudelijke informatie over de norm kunt u terecht bij Marc Mergeay, telefoon (015) 2 69 03 67 of stuur een mail naar marc.mergeay@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 6059:2009 nl (Norm) Praktijkrichtlijn brandveiligheid definitief gepubliceerd (Nieuwsbericht) NEN Installatiemail (Publicatie)