NEN


Energiebesparing en duurzaamheid

donderdag 12 november 2009, 16:47

Centraal in het werk van de installateur staan energiebesparing en duurzaamheid. In duurzame energiesystemen, renovatie en onderhoud schuilen ook de meeste kansen voor deze bedrijfstak, nu nieuwbouw van woningen en gebouwen in de utiliteit in het slop zitten.

Dit blijkt uit het Marketingrapport Installatiebranche W-sector 2009 van Van Es Marketing Services. Het rapport geeft naar eigen zeggen een `onafhankelijk, actueel en compleet overzicht van marktontwikkelingen in de installatiebranche'.

Meest genoemde ontwikkelingen
De meest genoemde ontwikkelingen en trends hebben betrekking op duurzaam bouwen en installeren, waarbij de nadruk ligt op energiezuinige apparaten, energieterugwinning en energiebesparing. Als gevolg van de huidige recessie zal er in toenemende mate worden geconcurreerd en zal de marge onder druk komen te staan. Van de volgende specifieke producttrends heeft een deel van de ondervraagde installateurs hoge verwachtingen.

HRe ketel
Zeven procent van de ondervraagde ondernemers noemde spontaan de HRe-ketel, een cv-ketel die tijdens het verwarmen elektriciteit opwekt. Feitelijk is het een complete maar wel compacte wkk-installatie aan de wand.

LTV-systemen
Zes procent van de installateurs noemt LTV-systemen (lage-temperatuurverwarming). De traditioneel hoge watertemperaturen in een centraal verwarmingssysteem van 65 tot 90°C zijn daarbij niet meer nodig om een woning of werkplek comfortabel te verwarmen. Ook dat scheelt energie.

Warmtepompen
Dat geldt ook voor warmtepompen, die steeds meer worden toegepast. Een warmtepomp is een apparaat dat duurzame omgevingswarmte van een laag naar een hoger en bruikbaar temperatuurniveau brengt. De warmte kan worden onttrokken aan de bodem, oppervlaktewater, lucht of restwarmte van bijvoorbeeld de tuinbouw.
Voor het aandrijven van de warmtepomp is een beperkte hoeveelheid elektriciteit nodig. Door duurzame energie te benutten kan een warmtepomp tot ongeveer de helft aan primaire energie besparen ten opzichte van een traditionele cv-ketel.

PV-systemen
In het kader van energiebesparing en duurzame energie genieten PV-systemen veel belangstelling. PV-panelen zetten licht om in elektriciteit. Ook bij bewolkt weer wordt stroom opgewekt. Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Elke zonnecel is gemaakt van speciaal materiaal waarin, onder invloed van licht, een spanningsverschil ontstaat. Ze leveren 230 VDC, waardoor nog een omvormer naar AC nodig is.
De standaard-ondersteuningsconstructie voor verschillende daktypen wordt samen met de benodigde speciale bekabeling, beveiliging en omvormer ook wel het `Balance of System' (BOS) genoemd. Zonnepanelen en BOS vormen samen een compleet PV-systeem.

Meer informatie
Voor meer informatie over het onderzoek kunt u terecht op www.marktdata.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 378-1:2008 nl (Norm) NEN Installatiemail (Publicatie)