NEN


'Meer ventileren moet'

donderdag 12 november 2009, 16:56

De fabrikanten van balansventilatiesystemen juichen verbetermaatregelen in woningen met balansventilatie toe. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat deze maatregelen in Amersfoort tot verbetering hebben geleid.

De fabrikanten verenigd in de VLA juichen deze maatregelen toe, omdat zij ervan overtuigd zijn dat onderhoudscontracten, en vooral het bouwen van woningen met ramen die 's zomers nog gewoon open kunnen, tot meer tevreden gebruikers van energiezuinige balansventilatie leiden. Zeker in combinatie met initiatieven uit de ventilatiebranche zelf om de deskundigheid op het gebied van ventilatiesystemen bij installateurs te vergroten. En om de kwaliteit van installaties te kunnen waarborgen. Dat laatste gebeurt met de onlangs geïntroduceerde ventilatieprestatiekeuring (VPK).

Zorgvuldigheid en deskundigheid
De afgelopen jaren hebben de fabrikanten van de VLA zich ingespannen voor een kwaliteitsverbetering van ventilatie-installaties in het algemeen en van balansventilatiesystemen in het bijzonder. Dat was nodig omdat moderne, energiezuinige en comfortabele ventilatietechnieken vragen om zorgvuldigheid en deskundigheid tijdens de installatie, na de inregeling en bij oplevering. Met de VPK wordt de kwaliteit van een ventilatiesysteem bij oplevering van een nieuwe woning gewaarborgd. Binnenkort wordt een kwaliteitssysteem voor reiniging en onderhoud van bestaande woninginstallaties geïntroduceerd.

Bouwbesluit
De fabrikanten scharen zich positief achter het opnemen van geluidseisen en de verplichting van spuivoorzieningen als te openen ramen, ventilatiekleppen of -schuiven in het Bouwbesluit. `Energiebesparing en comfortverbeteringen hebben geleid tot steeds dichtere woningen. Ventilatie is noodzakelijk om deze woningen van een gezond en comfortabel binnenmilieu te voorzien. Initiatieven die bijdragen aan méér ventilatie en betere ventilatie worden dan ook omarmd door alle fabrikanten.'

De Amersfoortse wijk Vathorst kwam regelmatig negatief in de publiciteit door klachten over de balansventilatie in zo'n duizend woningen. In heel Nederland zijn de afgelopen twintig jaar echter meer dan 300.000 woningen voorzien van een balansventilatiesysteem. De meeste bewoners zijn tevreden over de bijdrage die dit levert aan de kwaliteit van hun binnenmilieu.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op
http://www.gezondeluchtingebouwen.nl/.