Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Banken en Provincie helpen MKB crisis te overleven Unieke aanpak crisis in Limburg

Rabobank, ING, ABN-AMRO en Van Lanschot Bankiers gaan samen met de Provincie Limburg ondernemers in het midden- en kleinbedrijf helpen de crisis te doorstaan. Dit gebeurt door middel van zogeheten quick scans, waarbij bedrijven door deskundigen worden doorgelicht. Er zijn al pilots uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn veelbelovend. Tot nu toe is al door elf scans voorkomen dat enkele honderden banen bij het MKB in Limburg verloren gingen.

De scans á raison van 5000 euro worden uitgevoerd door bedrijfsadviseurs. De kosten worden betaald door Provincie (2000 euro), banken (2000 euro) en de betrokken MKB-bedrijven (1000 euro) zelf. De scans brengen eventuele problemen in beeld. Dat leidt vaak tot gerichte oplossingen. Tot nu toe zijn al bij wijze van experiment achttien scans uitgevoerd waarvan er veertien zijn afgerond. Het gaat om bedrijven met in totaal 350 ftes. Voor elf bedrijven was de scan succesvol. Door een betere sturing, het afstoten van taken of herfinanciering kunnen deze bedrijven het hoofd boven water houden. Ook werd voorkomen dat 270 medewerkers op straat kwamen te staan. Voor drie bedrijven met in totaal 45 ftes kon geen oplossing worden gevonden.

Gedeputeerde Jos Hessels van Economische Zaken: ,,Ik ben er trots op dat we dit samen met de belangrijkste banken in Limburg oppakken. We gaan samen de hand aan de ploeg slaan. Want het zijn de banken die vaak het eerst zien als er problemen dreigen in de bedrijven. Zij kunnen daardoor vroegtijdig de ondernemers wijzen op de mogelijkheden van een quick scan.

,,De quick scans kun je vergelijken met een routeplanner in je auto, zegt directeur Dick Hak van Rabobank Venlo. ,,Als je ergens naar toe wil, moet je eerst weten waar je staat. Daar kom je met een quick scan achter. Daarna kun je pas je route uitstippelen.

Vanwege het succes van de pilots wil de Provincie Limburg de bedrijfsscans op grotere schaal toepassen. Er worden straks honderd scans uitgevoerd. De scans zijn voor bedrijven met minimaal vijf arbeidsplaatsen. Voor kleinere bedrijven, veelal detailhandel, is er andere hulp beschikbaar. Zij kunnen gebruik maken van het zogeheten Ondernemersklankbord. Dat is een stichting die bestaat uit doorgewinterde ondernemers, managers en specialisten, die vrijwillig hun kennis en ervaring ter beschikking stellen aan kleinere bedrijven.

,,De ervaring leert dat grotere bedrijven tijdens een recessie wel de tering naar de nering kan zetten, zegt directeur Peter Joosten van ING in Roermond. ,,Die kunnen dan eventueel tijdelijke krachten wegsturen. Maar bij de kleinere bedrijven kan dat vaak niet. Dat zit je meteen tegen de kritische massa aan. Voor die bedrijven is dan ook deze hulp nodig. Wat ik gezien heb is dat de quick scans vooral snel inzicht geven in de eigen managementsituatie.

De quick scans zijn een initiatief van de Provincie Limburg die via de Taskforce Koersvast (www.koersvastlimburg.nl) ondernemers helpt de recessie te lijf te gaan.

12-11-2009 16:25