Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de aanpassing van de vorderingsprocedure en de invoering van het alcoholslotprogramma

TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING
Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I, onderdeel D, komt te luiden:

Onderdeel D

In artikel 4aa, eerste lid, wordt «artikel 71a, 84, eerste lid, en artikel 101, eerste lid,» vervangen door: de artikelen 71a, 84, eerste lid, 101, eerste lid, en 132e, vijfde lid,.

B

Artikel I, onderdeel EE, wordt als volgt gewijzigd:


1. In het eerste lid van artikel 132e wordt aan het eind van de eerste zin ingevoegd: , of een daaraan bij ministeriële regeling gelijkgesteld alcoholslot.


2. Het vijfde lid vervalt.


3. Het zesde, zevende en achtste lid worden omgenummerd tot het vijfde, zesde en zevende lid.

agina 1 van 2 P




Toelichting

Bij de verdere uitwerking van de regelgeving voor de invoering van het alcoholslotprogramma is gebleken dat enige aanpassing van het voorstel van wet wenselijk is op het gebied van de wederzijdse erkenning van alcoholsloten uit andere lidstaten van de Europese Unie dan wel een staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, of Zwitserland. Daarbij bestaat de wens om ook de erkenning mogelijk te maken van certificaten waaruit blijkt dat wordt voldaan aan een deel van de eisen waaraan een alcoholslot dient te voldoen. Het onderzoek van de Dienst Wegverkeer kan zich in die gevallen beperken tot dat deel van de eisen waarvoor nog geen certificaat is afgegeven. Hiertoe is een grondslag opgenomen in het eerste lid van artikel 132e.
Het neerleggen van de regels voor wederzijdse erkenning op het niveau van ministeriële regeling sluit ook aan bij de in het derde lid van artikel 132e gekozen systematiek. Daarin worden de inhoudelijke eisen aan het alcoholslot en de onderzoeken waaraan zij moeten worden onderworpen gedelegeerd naar het niveau van ministeriële regeling.
De aanpassingen hebben geen gevolgen voor de handhaving of voor de administratieve lasten van bedrijven of burgers.

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Pagina 2 van 2