Gemeente Soest

.

Informatie grieppandemie Nieuwe Influenza A (H1N1)

12 november 2009

Nieuwe Influenza A (H1N1) (beter bekend als Mexicaanse griep) is een nieuw virus dat griep veroorzaakt. Het virus komt inmiddels in veel landen voor.

Op de site van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport www.grieppandemie.nl vindt u alle informatie over het nieuwe griepvirus. U leest hoe u griep kunt voorkomen, herkennen en hoe u kunt genezen als u ziek bent. Op deze site staat ook alle informatie rondom de vaccinaties.

Wilt u liever iemand persoonlijk spreken? Dan kunt u bellen naar het gratis informatienummer 0800-1100 van Postbus 51 (werkdagen van 8.00 uur tot 20.00 uur en in het weekend van 9.00 uur tot 17.30 uur).

Vaccinatie Mexicaanse griep 0 tot en met 4 jarigen

Op maandag 9 november heeft minister Klink van VWS besloten om alle kinderen in de leeftijdsgroep van zes maanden tot en met vier jaar te vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Van baby's onder de zes maanden worden de ouders en huisgenoten gevaccineerd om zo de pasgeborene te beschermen.

De GGD Midden-Nederland verzorgt de vaccinatie van kinderen en huisgenoten van baby's in de provincie Utrecht (met uitzondering van de stad Utrecht).

De gehele vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een periode van 21 dagen. De eerste vaccinatie vindt plaatst in de week van 23 november en de tweede prik volgt in de week van 14 december.

In de week van 16 november kunnen de ouders/verzorgers en betrokken huisgenoten een uitnodiging met oproepkaarten verwachten. In de brief staat waar en wanneer men voor beide vaccinaties verwacht wordt.

Vanwege het korte tijdsbestek waarin er een grote groep gevaccineerd moet worden, vaccineert de GGD Midden-Nederland op acht locaties. Dit betekent dat inwoners van omliggende gemeenten voor hun vaccinatie moeten reizen naar de grotere gemeenten.

Wilt u weten waar u terecht kunt voor uw vaccinatie? Kijk dan op www.ggdmn.nl

Vaccinatie overige doelgroepen

In november zijn ook de huisartsen gestart met het uitnodigen en vaccineren tegen de Mexicaanse griep. De risicogroepen hebben hiervoor een uitnodiging van de huisarts ontvangen. Gezinsleden van mensen met een zeer hoog medisch risico en gezonde zwangere vrouwen vanaf 13 weken, kunnen zelf contact opnemen met de huisarts voor een vaccinatie.

Wie komen in aanmerking voor een vaccinatie?

* Mensen met een medisch risico: iedereen die een oproep krijgt voor de jaarlijkse griepprik, zoals patiënten met functiestoornissen van de luchtwegen en longen, patiënten met hartproblemen of patiënten met suikerziekte, met uitzondering van zwangeren in de eerste twaalf weken van hun zwangerschap

* Gezonde vrouwen die dertien weken of langer zwanger zijn
* Personeel in de gezondheidszorg met mogelijk direct contact met patiënten uit medische risicogroepen

* Gezinsleden van mensen met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep

* Gezonde 60-plussers.

* kinderen van 6 maanden tot 5 jaar en huisgenoten van baby's tot 6 maanden

Meer informatie over de vaccinaties: www.grieppandemie.nl/vaccinatie