ROVA tekent inzamelcontract met NVMP en ICT-Milieu

12/11/2009 17:28

Stichting NVMP

Dit is een gezamenlijk persbericht van nvmp,ict-milieu en rova

Afvalbedrijf ROVA tekent vandaag namens 20 gemeenten in Midden- en Oost-Nederland een contract over de afgifte van e-waste aan de NVMP en ICT-Milieu, de organisaties voor inzameling en recycling van elektr(on)ische apparaten en spaarlampen. Partijen spreken hierin af dat de ROVA alle ingezamelde apparaten en spaarlampen aanlevert aan de NVMP en ICT-Milieu, die zorgdragen voor een verantwoorde recycling ervan. Gemeenten ontvangen hiervoor een vergoeding van 79 euro per ton. Gezamenlijk wordt ernaar gestreefd meer grondstoffen opnieuw te gebruiken door meer e-waste in te zamelen en te recyclen.

Eerder dit jaar werd een akkoord bereikt over de inname en opslag van afgedankte elektr(on)ische apparaten en spaarlampen op de gemeentelijke milieustraten. Bij dit akkoord zijn betrokken de NVMP en ICT-Milieu (namens de producenten en importeurs), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD). De NVMP en ICT-Milieu willen contracten sluiten met alle gemeenten in Nederland. ROVA hoort tot de koplopers die het inzamelcontract ondertekenen. Inmiddels hebben meer dan 200 gemeenten de overeenkomst in voorbereiding. De NVRD en de VNG bevelen de afspraken aan de gemeenten aan.

Hoog milieurendement

Veel gebruikte elektr(on)ische apparaten en spaarlampen belanden op ongewenste plaatsen, bijvoorbeeld in de vuilnisbak of in een land waar minder eisen worden gesteld aan de veiligheid voor mens en milieu bij inzameling en recycling. Kostbare grondstoffen gaan hierdoor verloren, terwijl hergebruik mogelijk is tot meer dan 90 procent. De NVMP en ICT-Milieu, waarin producenten en importeurs zijn verenigd, en de ROVA vinden het belangrijk dat de op de markt gebrachte apparaten op een verantwoorde manier worden ingezameld en gerecycled. Het inzamelcontract tussen de NVMP, ICT-Milieu en de ROVA draagt bij aan deze doelstelling.

Over de ROVA

ROVA is de afval advies-, regie- en verwijderingsorganisatie van 20 gemeenten en 2 samenwerkingsverbanden in Midden- en Oost-Nederland. In opdracht van deze gemeenten onderzoekt, organiseert en bewaakt ROVA de verwijdering van huishoudelijk afval. Daarnaast adviseert ROVA over afvalvermindering en zorgt ze voor gescheiden inzameling, hergebruik, bewerking en verwerking van afvalstoffen.

Het werkgebied telt ruim 800.000 inwoners en een groot aantal bedrijven en instellingen. Jaarlijks voert ROVA de regie over 300.000 ton afval. De organisatie heeft 260 mensen in dienst. Naast het hoofdkantoor en de vestiging in Zwolle zijn er vestigingen in Amersfoort, Steenwijk, Meppel, Hardenberg, Raalte en Winterswijk.

Meer informatie: www.rova.nl

Over ICT-Milieu

ICT-Milieu verzorgt de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT-Milieu de monitoring en rapportage aan het ministerie van VROM Voor meer informatie zie www.ictmilieu.nl. Stichting ICT-Milieu is onderdeel van ICT-Office.

Over de NVMP

De NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten) organiseert de inzameling en recycling van elektr(on)ische apparaten en spaarlampen in opdracht van de producenten en importeurs. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. De NVMP heeft een landelijk dekkend systeem om efficiënt en milieuvriendelijk in te zamelen en te recyclen. Meer informatie: www.nvmp.nl

De NVMP organiseert onder de vlag van 'Wecycle' activiteiten en campagnes om meer apparaten en spaarlampen in te zamelen. Wecycle is een initiatief van de producenten en importeurs, die hiervoor de krachten bundelen met detaillisten, gemeenten en consumenten. Meer informatie: www.wecycle.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.nvmp.nl