Ministerie van Defensie

Herinneringsmedaille voor marchaussee en politie

12 november 2009, 18.25 uur

18 militairen van de Koninklijke Marechaussee en 30 politiefunctionarissen hebben vanmiddag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen. Dit voor hun bijdrage aan missies in Bosnië, Cyprus, Soedan, Afghanistan en Kosovo.

De ministers Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Eimert van Middelkoop van Defensie reikten de onderscheidingen uit.

Tijdens de missies in Soedan en Afghanistan hebben marechaussee en politie samengewerkt bij het opleiden van politie. In Bosnië is de lokale politie ondersteund bij het hervormen van het politieapparaat, de uitvoering van politietaken en de aanpak van de georganiseerde misdaad. In Cyprus en Kosovo werden de civiele autoriteiten ondersteund, door bijvoorbeeld het monitoren van de lokale politie en grensbewaking.

Eén gedachte

"U draagt verschillende uniformen", sprak minister Van Middelkoop," maar u hebt uw missie uitgevoerd vanuit één en dezelfde gedachte: Bescherming van de internationale rechtsorde en stabiliteit. En het ondersteunen van de civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp. U hebt goede resultaten bereikt. Resultaten waar u trots op mag zijn."

Bij de uitreiking waren hoofdcommissaris Ruud Bik, korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten en de commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Dick van Putten aanwezig.