Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk: `Nederlanders profiteren van open markten'

12 november 2009 | nieuwsbericht

De donderdag 12 november 2009 gepubliceerde cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) over handelsbeleid laten zien dat Nederlandse bedrijven en hun werknemers veel voordeel hebben van buitenlandse investeringen en handel met het buitenland.

Dat zegt staatssecretaris Heemskerk. 'De cijfers laten zien dat Nederlanders volop profiteren van onze inzet voor het openen van markten. De woensdag gepubliceerde CBS-cijfers in de Internationaliseringsmonitor laten dit beeld ook zien: onze bedrijven en hun werknemers hebben veel voordeel van buitenlandse investeringen en handel met het buitenland. Het CPB bewijst nu dat elke Nederlander er uiteindelijk van profiteert. Ons beleid voor open een eerlijke handel dat wij voorstaan in de WTO, de G20 en in Europa draagt bij aan onze welvaart.'

Uit het onderzoek van het CPB blijkt dat door lagere importtarieven, minder non-tarififaire belemmeringen en voltooiing van de interne markt de openheid van de Nederlandse economie flink is toegenomen. Deze extra openheid draagt 6 tot 8 procent bij aan de Nederlandse bbp-groei sinds 1970. Uiteindelijk levert dit beleid jaarlijks 1200 tot 1600 euro per inwoner op.