Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA: Erwin Mortier heeft een punt (12/11/09)

De kersverse winnaar van de Ako Literatuurprijs Erwin Mortier hoopt met zijn roman Godenslaap de Vlaams-nationalisten een pad in de korf te zetten. Het werk is omwille van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt en het overweldigende taalgebruik een eerbetoon aan de Franstalige literatuur uit het toenmalige Vlaamse bourgeoismilieu. Iets waar Vlaams-nationalisten zich volgens Mortier geen raad mee weten. Jong N-VA vindt dat Erwin Mortier best wel een punt heeft.

Schrijvers als Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck of Charles van Lerberghe worden vandaag nog nauwelijks gelezen in Vlaanderen, maar dat ligt niet aan een of andere boycot door Vlaams-nationalisten. Je kan bezwaarlijk stellen dat Verhaeren, Hellens en Crommelynck slechte Vlamingen waren omdat ze in het Frans schreven, terwijl veel pioniers van de Vlaamse Beweging precies uit datzelfde bourgeoismilieu kwamen. Taalgebruik en taalkeuze zijn fundamenteel anders in een laat-19de eeuwse context dan in de 21ste eeuw. Dat weten wij ook.

Erwin Mortier heeft dus gelijk: Vlaams-nationalisten moeten leren omgaan met de verfranste bourgeois-schrijvers van weleer. Een volk mag niet selectief omspringen met zijn erfgoed. Daarom verloot Jong N-VA enkele boeken van Maurice Maeterlinck en Emile Verhaeren. Van de winnaars verwachten we enkel dat ze hun indrukken over het gewonnen boek neerpennen en ons dit bezorgen. De prijsvraag verschijnt morgen op de webstek van Jong N-VA www.jongnva.be.

Erwin Mortier wensen we alvast een dikke proficiat en we duimen voor een Nobelprijs Literatuur.

Auteur:
Jong N-VA
David Manaigre, voorzitter Jong N-VA