Nieuw-Vlaamse Alliantie


Lies Jans ziet rol voor scholen in strijd tegen gedwongen uithuwelijking (12/11/09)

Vlaams Parlementslid Lies Jans (N-VA) ondervroeg donderdag minister Pascal Smet in de commissie Onderwijs over gedwongen uithuwelijking van jonge, allochtone meisjes. "Geef deze meisjes de kans om zich via hun school te laten registreren en zo te kennen te geven dat ze niet uitgehuwelijkt willen worden. In het buitenland blijkt dit systeem goed te werken," zegt Lies Jans. Minister Smet reageerde alvast positief op het idee van Jans en zal het punt bespreken tijdens een werkbezoek aan Rotterdam.

Gedwongen uithuwelijking is nog steeds een veel voorkomend fenomeen. Vreemd genoeg bestaan er in België geen cijfers. Maar in Nederland treden naar schatting 800 meisjes per jaar - en dus meer dan twee meisjes per dag - tegen hun wil in het huwelijk. In Rotterdam loopt in dit kader momenteel een proefproject met een registratiesysteem voor jonge, allochtone meisjes. Deze meisjes staan onder enorme sociale druk om in te stemmen met zon huwelijk, zegt Lies Jans. Maar als ze via hun school hebben laten optekenen dat ze niet uitgehuwelijkt willen worden, kunnen de scholen en de politie bij een vermoeden van gedwongen uithuwelijking sneller actie ondernemen. Bijvoorbeeld wanneer zo'n meisje niet terugkeert na een vakantie naar het land van herkomst. De registratie kan dan als een juridische basis dienen voor de instanties om een procedure te starten waarbij de meisjes kunnen worden teruggehaald," legt Jans uit.

Lies Jans wilde van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet weten of ook Vlaanderen van plan is om dergelijke projecten op te starten. Dit zou dan wel moeten kaderen in een groter geheel. Zo moeten er gelijktijdig preventiecampagnes gelanceerd worden rond gedwongen uithuwelijking, eergerelateerd geweld en achterlating. En moet men onderwijzers via een opleiding leren hoe ze de signalen beter kunnen herkennen. In het buitenland blijkt dit systeem alvast te werken. En aangezien dit probleem zich evengoed in Vlaanderen stelt, mogen we niet achterblijven. Een registratie via de scholen kan veel leed vermijden, aldus Jans.

De minister gaf aan de bekommernis van Lies Jans te delen: "Elk gedwongen huwelijk is er één teveel," zei de minister. "Mijn administratie bereidt momenteel een werkbezoek aan Rotterdam voor. En daar zullen we ook stilstaan bij hun registratiesysteem. Na dat bezoek zal blijken of wij zo'n systeem moeten kopieren en welke rol de overheid hierin moet spelen."

Lies Jans drong er bij de minister op aan om niet te lang te wachten met actie en vroeg hem de resultaten van zijn werkbezoek na afloop voor te leggen aan de commissie. Ook deed ze de suggestie om in deze materie nauw samen te werken met minister van inburgering Geert Bourgeois (N-VA). Wat minister Smet beloofde te doen.

Auteur:
Lies Jans
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be