Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 11 november 2009
Betreft beantwoording kamervragen van het lid Van Leeuwen SP

Hierbij bied ik u aan, mede namens de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, de heer Timmermans, de antwoorden op de kamervragen van het lid Van Leeuwen inzake het aftreden van de directeur van de SICA.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Dr. Ronald Plasterk 2009Z20508

Vragen van het lid Van Leeuwen (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het opstappen van de directeur van Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA). (Ingezonden 4 november 2009)


1
Is het bericht waar dat de directeur van de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA) is opgestapt vanwege een onoverbrugbaar verschil in visie op de strategie en de koers tussen directeur en bestuur?

Antwoord:
Ja.


2
Waaruit heeft het onoverbrugbare verschil in visie uit bestaan? Is er naar uw mening sprake geweest van een onoverbrugbaar verschil? Op welke wijze is geprobeerd de gerezen problemen te voorkomen of op te lossen?

Antwoord:
Daar draag ik geen kennis van en beschouw ik dat als een zaak tussen bestuur en directeur.

a
na 1 van 2 Pagi






3 Datum Heeft verschil in visie tussen directeur en bestuur invloed gehad op de

ondersteuning die SICA biedt aan kunstenaars en instellingen? Onze referentie

Antwoord:
Nee, het bureau van SICA heeft zijn activiteiten altijd voortgezet en zal dat ook blijven doen.


4
Kan SICA naar uw mening op dit moment, zonder directeur voldoende functioneren? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord:
Ja. In de eerste plaats heeft SICA een adjunct-directeur die al eerder de rol van directeur heeft waargenomen. In de tweede plaats benoemt bestuur SICA op zeer korte termijn een interim directeur.


5
Op welke wijze gaat het SICA op korte termijn een directeur werven? Op welke wijze wordt daarbij voorkomen dat er wederom een verschil in visie optreedt?

Antwoord:
Voor directeur SICA wordt momenteel een nieuw profiel opgesteld, ook in overleg met OCW en Buitenlandse Zaken. De werving zal geschieden via de gebruikelijke wegen.


1) de Volkskrant, 3 november 2009

Pagina 2 van 2