Vrije Universiteit Amsterdam

Groei en ontwikkeling van kinderen geboren na Ivf-behandeling


* Startdatum: 12-11-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Groei en ontwikkeling van kinderen geboren na Ivf-behandeling


* Spreker: M. Ceelen


* Promotor: prof.dr. H.A. Delemarre-van de Waal prof.dr.ir. F.E. van Leeuwen


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Kinderen die via reageerbuisbevruchting (IVF) zijn verwekt, hebben op de late kinderleeftijd gemiddeld een hogere bloeddruk en nuchtere bloedsuikerwaarde en een andere lichaamssamenstelling dan spontaan verwekte kinderen van ouders met vruchtbaarheidsproblemen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Manon Ceelen, dat zij uitvoerde bij het VU medisch centrum.

In totaal onderzocht zij bijna 500 IVF-kinderen en spontaan verwekte kinderen van ouders met vruchtbaarheidsproblemen. Zij bracht diverse aspecten van groei en ontwikkeling in kaart bij de groep 8-18 jarige kinderen. Ceelen benadrukt dat de verschillen in bloeddruk, bloedsuikerspiegel en lichaamssamenstelling tussen IVF- en spontaan verwekte kinderen klein waren en dat alle meetwaarden binnen de norm bleven. Zij vond geen verschillen op het gebied van puberteitsontwikkeling en schoolprestaties.

In Nederland bestaat de mogelijkheid van een Ivf-behandeling nu ruim twintig jaar. Het gebruik van deze techniek om voortplantingsproblemen te verhelpen is de laatste jaren sterk toegenomen. Momenteel wordt in Nederland naar schatting 2% van alle kinderen geboren na IVF. Groei en ontwikkeling zijn afhankelijk van factoren tijdens de zwangerschap en wellicht de periode kort daaraan voorafgaand. Het is mogelijk dat IVF invloed heeft op kwetsbare processen, die plaatsvinden tijdens de bevruchting en de vroege embryonale ontwikkeling. Ceelen pleit voor meer follow-up onderzoek bij IVF-nakomelingen om na te gaan waardoor de verschillen tussen IVF-kinderen en spontaan verwekte kinderen precies worden veroorzaakt en of IVF-nakomelingen een verhoogde kans op aandoeningen hebben in het volwassen leven.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam