Raad van State


donderdag 12 november 2009
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten heeft verleend aan een vennootschap onder firma voor een afvalbedrijf aan de Koperensteeg in Wekerom. Het gaat onder meer om de op- en overslag en bewerking van ferro- en non-ferrometalen, koelkasten en elektromotoren. Het provinciebestuur heeft geen vergunning verleend voor de opslag van afgedankte voertuigbanden, omdat dat in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. De vennootschap is het niet eens met de weigering en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (200901595/1) Flevoland om een verklaring van geen bezwaar af te geven voor een windmolen aan de Kubbeweg in Biddinghuizen. Het gemeentebestuur van Dronten had om de verklaring verzocht. Deze heeft zij nodig om aan Windpark Kubbeweg B.V. een vrijstelling te kunnen verlenen voor de bouw van de windmolen. Het windpark komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank Zwolle-Lelystad verklaarde in februari 2009 een eerder beroep van het windpark ongegrond. (zaaknummer 200901847/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roermond heeft verleend voor een crematorium/uitvaartcentrum op de begraafplaats 'Tussen de Bergen' in Roermond. Het gemeentebestuur had aanvankelijk de bezwaren van een kantoor niet-ontvankelijk verklaard, omdat het kantoor geen belanghebbende zou zijn. De rechtbank in Roermond heeft in januari 2009 een eerder beroep van het kantoor op dat punt gegrond verklaard, maar vervolgens heeft de rechtbank de bezwaren tegen de bouwvergunning ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt het bedrijf in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook twee inwoners van Roermond komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Zij vrezen vooral voor verkeersoverlast en licht- en geluidshinder. Ook vinden zij het onderzoek naar de gevolgen voor de flora en fauna in de omgeving onvoldoende. (zaaknummers 200901759/1 en 200901761/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend voor Luchthaven Teuge. Een echtpaar uit de buurt vreest geluidsoverlast. Volgens hen is in het geluidsonderzoek geen rekening gehouden met het geluid van taxiënde vliegtuigen en van de testprocedures bij de start. Daarom komt het echtpaar in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200901639/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Limburg om maatregelen te treffen tegen Biovergisting Ysselsteyn aan de Kempkensberg in Ysselsteyn. Een omwonende is het niet eens met de weigering. Hij vindt vooral dat het biovergistingsbedrijf te veel geur en geluid produceert. (zaaknummer 200901806/1)