Akzo Nobel

Published: 08:00 12.11.2009 GMT+1 /Source: Akzo Nobel NV /AEX: AKZA /ISIN: NL0000009132

AkzoNobel neemt poedercoatingsactiviteiten van Dow over

Ter uitbreiding van haar portefeuille met duurzame technologieën neemt AkzoNobel de poedercoatingsactiviteiten van The Dow Chemical Company (Dow) over. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

De overeenkomst levert AkzoNobel Powder Coatings relevante knowhow op, potentieel belangrijke synergie en een versterking van haar positie in de Verenigde Staten.

Dow verwierf de poedercoatingsactiviteiten eerder dit jaar als onderdeel van de overname van Rohm & Haas. Deze business realiseert een wereldwijde omzet van enkele honderden miljoenen dollars met circa 700 medewerkers.

"Dit is een strategische overname die ons in staat stelt om verder door te dringen in belangrijke segmenten voor industriële coatings", aldus Leif Darner, lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Performance Coatings. "Door nieuwe poedertechnologieën toe te voegen aan onze uitgebreide portefeuille kunnen we nog beter inspelen op de toenemende vraag naar innovatieve producten die rekening houden met het milieu".

Rohm & Haas, met poedercoatingsfabrieken in de Verenigde Staten, Europa en China, ontwikkelde diverse belangrijke nieuwe technologieën, in het bijzonder voor de automobielindustrie en de bouwsector. Daarnaast betekent de overeenkomst ook een toevoeging van technieken op het gebied van thermoplastics en MDF aan AkzoNobels bestaande capaciteiten

"Wij streven naar een meer specialistische benadering, waarbij locaties zich concentreren op specifieke technologieën", aldus Rob Molenaar, Managing Director van AkzoNobel Powder Coatings. "Deze geplande productie-intensivering zal ons uiteindelijk in staat stellen om onze klanten overal ter wereld een betere service te bieden".

Poedercoatings biedt een steeds aantrekkelijker alternatief voor vloeibare lakken. Dit dankzij het feit dat ze inherent duurzaam zijn omdat ze geen oplosmiddelen bevatten en bij hun toepassing efficiëntieniveaus realiseren tot wel 99 procent. De overeenkomst zal, afhankelijk van de gebruikelijke voorwaarden, zoals wettelijke goedkeuring, naar verwachting in het tweede kwartaal van 2010 worden afgerond. Waar van toepassing zal overleg met werknemersvertegenwoordiging plaatsvinden.
- - -

AkzoNobel is er trots op een van 's werelds toonaangevende industriële ondernemingen te zijn. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en wij produceren en leveren een breed assortiment verven, coatings en specialistische chemicaliën - in 2008 bedroeg de totale pro forma omzet ¤ 15,4 miljard. Wij zijn zelfs de grootste verf- en coatingsprooducent ter wereld. Als belangrijke producent van specialistische chemicaliën voorzien wij industrieën overal ter wereld van kwaliteitsingrediënten voor producten die essentieel zijn voor het menselijk bestaan. Wij denken aan de toekomst, maar handelen in het heden. Wij werken gepassioneerd aan de introductie van nieuwe ideeën en aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Daarom zijn onze 58.000 medewerkers - actief in meer dan 80 landen - sterk gericht op uitmuntendheid en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today" (TM).

Noot voor redacties