Heijmans N.V.

Heijmans op koers: Resultaten verbeterd; vermogen versterkt

Update gang van zaken

* Onderliggende operationele resultaten positief;
* Omzet lager maar gezonder;

* Lichte stijging orderportefeuille met betere marges;
* Vastgoed blijft stagneren;

* Balans versterkt: meer eigen vermogen, minder schuld;
* Afslanking organisatie sneller dan gepland;
* Strategische herstructurering op koers;

* Verkoop Heitkamp met positief transactieresultaat en goede stap tot verdere schuldreductie.

Rob van Gelder, voorzitter raad van bestuur Heijmans: "We liggen goed op koers; afslanking gaat sneller dan plan, verlaging van de schuldpositie vordert gestaag. De onderneming draait steeds beter. Stagnatie op de woningmarkt blijft ons nog parten spelen."

Algemene gang van zaken
Het onderliggend operationeel resultaat heeft zich de afgelopen maanden positief ontwikkeld. De onderliggende operationele marge bedraagt in de maanden juli, augustus en september circa 1% van de omzet. Ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2008 is de afgelopen maanden aanzienlijk beter gepresteerd. In belangrijke mate kan dit verklaard worden doordat de Nederlandse Bouwactiviteiten en de projecten in België, die in 2008 sterk verlieslatend waren, de afgelopen maanden per saldo een positieve bijdrage aan het resultaat hebben geleverd.

Het omzetniveau van Heijmans in Nederland is de laatste maanden in vergelijking met dezelfde periode in 2008 lager. Het lagere omzetniveau is het gevolg van een selectief aannemingsbeleid en de stagnatie op de woningmarkt. De omzet van de internationale activiteiten in de laatste maanden is licht hoger dan in dezelfde periode van 2008.

De orderportefeuille van Heijmans per 30 september 2009 is ten opzichte van ultimo juni 2009 licht gestegen. Door een selectief aannemingsbeleid is de kwaliteit van de orderportefeuille in termen van bruto marge van een goed niveau.

Stroomlijnen van de organisatie
De Heijmans organisatie is de afgelopen maanden verder aangepast en slagvaardiger gemaakt. Aan het einde van het derde kwartaal is het aantal FTE's in Nederland per saldo gedaald met circa 1.000 ten opzichte van 1 jaar geleden. De verwachting is dat de daling van het aantal FTE's aan het einde van het eerste kwartaal van 2010 circa 1.300 FTE's bedraagt. Stroomlijning vindt plaats in alle sectoren.

Omzet en orderportefeuille

Nederland
Vastgoed blijft veel last van de slechte marktomstandigheden op de woningmarkt ondervinden. Hoewel er wat meer beweging in de woningmarkt waarneembaar is, blijft de omzet en verkoop van nieuwbouwwoningen de laatste maanden achter bij het niveau van 2008. In de eerste 10 maanden van dit jaar zijn exclusief ontbindingen circa 1.000 woningen verkocht versus circa 2.150 woningen in het gehele jaar 2008. Ten opzichte van vorige jaren worden er relatief meer woningen in het wat lagere segment verkocht.

De omzet van Woningbouw, Utiliteitsbouw en Infra is de afgelopen maanden ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2008 mede teruggelopen als gevolg van het stringente beleid van marge boven volume. De omzet van Techniek bleef op goed niveau.

De orderportefeuille van Heijmans in Nederland per 30 september 2009 is ten opzichte van ultimo juni 2009 in omvang licht gestegen. Bij Vastgoed daalde de orderportefeuille door uitstel van woningbouwprojecten. In de overige sectoren nam de orderportefeuille toe.

De orderportefeuille voor zowel Utiliteitsbouw als Techniek per 30 september 2009 is ten opzichte van 30 juni 2009 mede gestegen door de koepelovereenkomst voor de realisatie van Vredenburg in Utrecht met een contractwaarde van ¤ 81 miljoen. De orderportefeuille voor Inffra is in belangrijke mate gestegen door het contract van ¤ 87,5 milljoen met Prorail voor de onderbouw van de spoorverdubbeling tussen Utrecht Lunetten en Houten en het contract van circa ¤ 50 miljoen met Rijksswaterstaat voor de verbreding van de A50 Valburg - Grijsoord.

Buitenland
De omzet van de buitenlandse activiteiten is de afgelopen maanden gestegen ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2008. In het Verenigd Koninkrijk en België daalde de omzet. In Duitsland is de afgelopen maanden de omzet gestegen. De drie dochterbedrijven Heitkamp, Oevermann en Franki droegen hier alle aan bij.

De orderportefeuille is voor de drie landen per ultimo september 2009 licht hoger dan 30 juni 2009. In België is in juli jl. het Antwerpse Masterplanproject Brabo I verworven. Dit PPS contract met een totale bouwsom van ¤ 124 miljoen, waarvan ongeveer de helft voor Heijmans Infra België, omvat o.a. tramlijnverlengingen en de vernieuwing van de wegen.

Onderliggend operationele resultaat
Het onderliggend operationeel resultaat heeft zich de afgelopen maanden positief ontwikkeld. De onderliggende operationele marge bedraagt in de maanden juli, augustus en september circa 1% van de omzet. Techniek en Infra dragen hier sterk aan bij, de overige sectoren in Nederland hebben deze drie maanden een onderliggend operationeel resultaat gerealiseerd dat rond break even ligt. Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland dragen ieder positief bij aan het resultaat. Leadbitter heeft de afgelopen maanden wederom sterk gepresteerd.

Vermogen en financiering
De focus van Heijmans richt zich op het structureel terugbrengen van de schuldpositie en te komen tot een meer solide ("deleveraged") vermogensstructuur. De claimemissie is afgelopen juli afgerond en met de netto opbrengsten is de balans versterkt.

Op 2 november 2009 is overeenstemming bereikt over de overname door Eiffage Travaux Publics SAS, van alle aandelen van spoorwegbouwer Heitkamp Rail GmbH en Heijmans Rail B.V. Met de transactie, die leidt tot een beperkte boekwinst, wordt een volgende belangrijke stap gezet richting verdere schuldreductie.

Het terugdringen van het vermogensbeslag bij de Nederlandse vastgoed activiteiten verloopt moeizaam. Naast financiële partijen zijn ook corporaties en gemeenten terughoudend in risicodragend participeren. Ondanks de moeilijke economische omstandigheden heeft Heijmans goede stappen gezet in het versterken van de balans met als resultaat meer eigen vermogen en minder schulden.

Reverse stock split
Als gevolg van de reverse stock split is op 5 oktober jl. het aantal gewone (certificaten van) aandelen van 168.508.088 teruggebracht tot 16.850.809.

Jaarcijfers 2009
Op 25 maart 2010 zal Heijmans de resultaten over 2009 presenteren.

Voor meer informatie:



Heijmans N.V.