Stimuleringsfonds voor de Pers

Description:

Rijksuniversiteit Groningen - Onderzoek Mediaconvergentie en crossmediale journalistiek

Datum besluit: 02-11-2009

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie van ten hoogste ¤ 132.398,- beschikbaar te stellen aan de afdeling journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen ten behoeve van een (promotie)onderzoek naar de gevolgen van convergentie en crossmedialiteit voor de veranderende werkprocessen op redacties en voor de journalistieke output die daarvan het resultaat is. Dit onderzoek, dat vier jaar tijd in beslag zal nemen, zal worden uitgevoerd onder auspiciën van prof. dr Marcel Broersma, hoogleraar journalistieke cultuur en media aan de Groningse universiteit.

Centraal in dit onderzoek staat de vraag hoe de beweging naar convergentie en crossmedialiteit binnen verschillende typen mediabedrijven journalistieke processen en producties beïnvloedt en verandert. Tevens beoogt het onderzoek antwoord te krijgen op de vraag waarom journalisten bepaalde inhoudelijke en vormtechnische keuzes maken en welke gevolgen dit heeft voor de representatie van de werkelijkheid in de desbetreffende media. Daarbij worden drie casestudies naar Nederlandse mediaorganisaties - een krant, een omroep en een crossmediaal bedrijf - verricht om vergelijkenderwijs te achterhalen welke variabelen van belang c.q. doorslaggevend zijn bij de nieuwsproductie in haar nieuwe en veranderende context. In het onderzoek zullen processen op de redactie en de journalistieke productie worden bestudeerd door middel van etnografisch onderzoek naar nieuwsproductie (vooral via observatie en semi-gestructureerde diepteinterviews) en inhoudsanalyse van journalistieke producten. Het onderzoek zal vier fasen tellen: jaar 1 literatuurstudie en andere voorbereidende activiteiten, jaar 2 en 3 casestudies, etnografisch onderzoek en inhoudsanalyse, jaar 4 verwerking van resultaten, aanvullend onderzoek en schrijven proefschrift. Tussentijds zullen via een website, door middel van artikelen in vakbladen, lezingen en een grootschalig congres de uitkomsten worden gepresenteerd.

Het besluit tot deze subsidieverlening is gebaseerd op artikel 8.15 van de Mediawet, dat de mogelijkheid biedt subsidie te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Stimuleringsfonds. Bij meerdere gelegenheden (onder meer in het advies Van Vangnet Naar Springplank en in het rapport De Krant Doorgeklikt) is er van de zijde van het Stimuleringsfonds voor de Pers het een en ander opgemerkt over mogelijke veranderingen in de journalistiek onder invloed van convergentie en crossmedialiteit. Daarbij is ook gewezen op de noodzaak van nader onderzoek en experimenten op dit gebied, om meer helderheid te krijgen over toepassingsmogelijkheden van innovatieve wegen. Het onderhavige onderzoek kan ertoe bijdragen dat meer gegevens hierover beschikbaar komen. Naar onze mening past dit onderzoek derhalve binnen de doelstellingen van het Stimuleringsfonds voor de Pers en zal het de bedrijfstak ten goede komen.