Crown Van Gelder Papierfabrieken

Velsen, 12 november 2009 (voorbeurs)


· CVG VERWACHT NETTO JAARRESULTAAT 2009 RUIM BOVEN RESULTAAT OVER 1e HALFJAAR 2009 VAN EUR 2,3 MILJOEN (EXCL. INCIDENTELE POSTEN)


· ORDERINSTROOM HERSTELT VAN DIEPTEPUNT EERDER DIT JAAR


· CVG KONDIGT VERKOOPPRIJSVERHOGINGEN AAN VANAF Q1 2010 TER COMPENSATIE VAN HOGERE CELSTOFPRIJZEN


· OMVANG VAN VERKOOPPRIJSVERHOGINGEN VAN GROOT BELANG VOOR RESULTAATONTWIKKELING IN 2010

Gang van zaken

Resultaten
Crown Van Gelder (CVG) verwacht over het 2e halfjaar van 2009 een positief nettoresultaat te zullen realiseren. Het resultaat zal als gevolg van gemiddeld lagere verkoopprijzen en de geleidelijk gestegen celstofprijzen op een iets lager niveau uitkomen dan het resultaat van EUR 2,3 miljoen dat in het eerste halfjaar van 2009 is behaald. De financiële structuur van de onderneming is onverminderd sterk, met een hoge solvabiliteit en een goede operationele kasstroom.

Marktontwikkelingen
Bij de publicatie van de halfjaarcijfers over 2009 heeft CVG aangegeven dat de economische teruggang van sterke invloed is geweest op de vraag naar papier. Europese papierondernemingen hebben op de sterk gedaalde orderinstroom ingespeeld door op grote schaal productiecapaciteit tijdelijk en permanent buiten bedrijf te stellen, met als doel de verhouding tussen vraag en aanbod beter in balans te brengen. In de Europese markt voor houtvrij ongestreken papier is het ordervolume tot en met oktober met 9% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, hetgeen een herstel betekent ten opzichte van het lagere orderinstroom niveaus eerder dit jaar. Ondanks de opleving in de marktvraag en een betere capaciteitsbenutting bij papierfabrieken, zijn de verkoopprijzen in het derde kwartaal van 2009 gedaald. De gemiddelde verkoopprijs van CVG lag in de eerste negen maanden van 2009 circa 3% lager ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Net als in het 1e halfjaar van 2009 wordt in het 2e halfjaar een deel van de productietijd bij CVG besteed aan het ontwikkelen en testen van nieuwe en verbeterde producten in het kader van het NBD ('New Business Development') programma. NBD producten, die geleidelijk producten vervangen die aan het einde van hun levenscyclus komen, leveren een positieve bijdrage aan de resultaten en de vooruitzichten van de onderneming. CVG verwacht dat de totale afzet van NBD producten in 2009 boven 45.000 ton zal uitkomen, hetgeen meer is dan gepland en goed op koers ligt om de doelstelling van 80.000 ton in 2012 te bereiken.

Het faillissementsrisico van onze klanten is hoger dan in het verleden het geval was. In combinatie met de lagere dekking van de kredietverzekering kunnen de resultaten van CVG negatief beïnvloed worden door faillissementen van onze klanten. Sinds 30 juni 2009 hebben er geen grote faillissementen bij onze klanten plaatsgevonden.

De orderportefeuille van CVG is goed gevuld, hoewel op een lager niveau dan vorig jaar rond deze tijd. De productie en afzet zullen in het 2e halfjaar van 2009 naar verwachting op een licht hoger niveau liggen dan in het 1e halfjaar van 2009, waarmee het volume over heel 2009 zal uitkomen op circa 200.000 ton. Dit is een daling van 6% ten opzichte van vorig jaar.

Celstofprijzen
Celstof is de belangrijkste grondstof voor de producten van CVG. De celstofprijzen hebben, na een prijsdaling van circa 30% ten opzichte van het hoogste niveau in 2008, in het voorjaar van 2009 hun dieptepunt bereikt. Capaciteitsreducties bij celstofproducenten, lage celstofvoorraden bij leveranciers en afnemers en een sterke vraag uit China hebben de afgelopen maanden celstofproducenten de stimulans gegeven om de celstofprijzen te verhogen. De prijsstijgingen van celstof hebben de afgelopen maanden aan kracht gewonnen. Sinds april 2009 is de prijs van de benchmark (langvezel) celstof NBSK ten opzichte van het dieptepunt met 30% gestegen tot USD 750 per ton. Als gevolg van de verzwakking van de USD ten opzichte van de EUR is de prijsstijging in EUR beperkt gebleven. De prijs van kortvezelcelstof, die van groter belang is voor CVG dan NBSK celstof, ligt thans circa EUR 50 per ton boven het gemiddelde prijsniveau in het 1e halfjaar van 2009. In het verlengde hiervan heeft CVG verkoopprijsverhogingen aangekondigd die met ingang van het 1e kwartaal van 2010 zullen worden geëffectueerd. De mate waarin verkoopprijsverhogingen kunnen worden doorgevoerd zal van grote invloed zijn op de resultaatontwikkeling in 2010.

Op 12 februari 2010 (voorbeurs) zal Crown Van Gelder de jaarresultaten over 2009 publiceren.

Voor de officiële versie van deze publicatie wordt verwezen naar het Engelstalige persbericht.



Crown Van Gelder Papierfabrieken