Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Roto Smeets Group BUSINESS UPDATE DERDE KWARTAAL 2009


* Aanvullende reorganisatie kost nog eens circa 100 arbeidsplaatsen
* Reorganisatievoorziening verhoogd naar EUR 21,3 miljoen voor belasting
* Volumeverval lijkt zich bij Roto Smeets te stabiliseren
* Marges verder onder druk

* Onderzoek naar vervreemding MediaPartners Group stopgezet

Algemeen
De aanhoudende druk op de marges als gevolg van een nog grotere overcapaciteit, hoofdzakelijk vanwege het volumeverval, bespoedigt de noodzaak tot aanvullende ingrepen. Verdeeld over de bedrijven zullen nog eens circa 100 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Status lopende reorganisatie
De in mei jl. aangekondigde reorganisatie ligt op schema en zal naar verwachting medio 2010 voltooid zijn. Bij Roto Smeets Utrecht heeft rond 20% van de medewerkers, al dan niet ondersteund door het daar aanwezige mobiliteitscentrum, reeds een andere werkplek gevonden. Zowel binnen als buiten de grafische industrie. Ook bij Roto Smeets Etten zijn voor de collega's die het bedrijf moeten gaan verlaten de formele procedures afgerond en wordt alles in het werk gesteld om medewerkers te herplaatsen in de markt.

In verband met de moeilijke marktomstandigheden en de kosten van afvloeiing van personeel heeft de Raad van Bestuur in juli bij de medewerkers die niet door de reorganisatie worden getroffen een verzoek ingediend om uitstel van de in de grafimedia CAO afgesproken loonsverhoging van 2,75%. Nagenoeg alle medewerkers zijn hiermee akkoord gegaan. Deze uitgestelde verhoging wordt gespreid over 2 jaar toegekend: 1,00% verhoging per 1 augustus 2010, en 1,75% + 0,25% bonus per 1 augustus 2011.

Met ingang van 1 januari 2009 zijn tevens de salarissen van het topmanagement bevroren en is besloten dat de arbeidsvoorwaardelijk vastgelegde incentive (bonus) over het jaar 2009 niet zal worden uitbetaald. Tevens is besloten dat alle afgesproken en/of vastgelegde bonussen van andere medewerkers over het jaar 2009 niet zullen worden uitgekeerd.

Financiële positie
Het in mei aangekondigde herstructureringsprogramma en de extra ingreep, zoals bovenstaand vermeld, beïnvloeden in sterke mate het financiële resultaat van het concern over 2009. Door het nog eens boventallig worden van circa 100 medewerkers zal de eerder aangekondigde reorganisatievoorziening van EUR 16,6 miljoen moeten worden verhoogd naar EUR 21,3 miljoen.

Met de herstructurering beogen we de kosten structureel omlaag te brengen om vanaf 2011 minimaal EUR 30 miljoen per jaar te besparen, en daarmee een aanzienlijk herstel van het resultaat te bereiken.

Sinds de publicatie van de halfjaarcijfers is onze financiële positie niet wezenlijk veranderd. De liquiditeitspositie van de onderneming wordt stringent aangestuurd door focus op behoud van een gezonde balansverhouding en de operationele kasstroom. Indien nodig zullen er additionele maatregelen worden genomen.

Print Productions
De bedrijven die binnen de business line Print Productions vallen richten zich met name op drie hoofdterreinen: tijdschriften, catalogi en huis-aan-huis drukwerk. De markt voor huis-aan-huis opdrachten blijft redelijk stabiel. In de tijdschriften is er op Europees niveau een flink verval. Het aantal advertentiepagina's loopt aanzienlijk terug en daarmee samenhangend de redactionele pagina's. Het verlies van inkomsten uit advertenties raakt uitgevers hard. Ook in de catalogimarkt zien we een volumedaling.

In West-Europa zijn volumes in onze markt dit jaar met 20% teruggevallen. Algemeen wordt gesteld dat dit de nieuwe bodem van de grafische industrie zal zijn. De papiervolumes zitten bijna weer op het niveau van begin jaren 2000. De groei die we de jaren daarna hebben doorgemaakt is volledig verdampt. De overcapaciteit in de industrie, die de voorgaande jaren rond de 15% lag, mag nu gerust op 25% of zelfs hoger worden gesteld.

Roto Smeets heeft in 2009 6% volumeverval en 10% margeverval. We doen het in absolute getallen beter dan de markt, alleen is het prijsverval dat met die volumes gepaard gaat enorm. We kunnen wel stellen dat er momenteel een stabilisatie in het volumeverval bij Roto Smeets lijkt te komen. Dit is onder meer te danken aan de goede reputatie van het merk Roto Smeets in West-Europa. Roto Smeets wordt gezien als één van de blijvers in de markt.

Marketing Communications
Eerder maakten wij melding van het feit dat een onderzoek gestart werd naar een mogelijke desinvestering van dochteronderneming MediaPartners Group. Dit onderzoek was in gang gezet aangezien de strategie van het concern was gericht op een West-Europese consolidatie van de grafische activiteiten van het concern waardoor MediaPartners in een omgeving zou komen waar niet voldoende ontwikkelingspotentieel aanwezig zou zijn.

De MediaPartners Group ontwikkelt zich ondanks het huidige financiële en economische klimaat positief; zodanig zelfs dat we ervoor kiezen om de onderneming te behouden. We zetten het onderzoek naar een mogelijke desinvestering derhalve stop. Roto Smeets Group zal het potentieel van het merk MediaPartners verder benutten en het marktleiderschap van de onderneming uitbouwen.

Vooruitzichten
Onze visie met betrekking tot de noodzaak van consolidatie is nog steeds onveranderd. Door de verandering van de financiële markten én de economische terugslag is het realiseren daarvan moeilijker geworden, echter daardoor ook nog noodzakelijker. Consolidatie zal hoe dan ook plaats gaan vinden. De grafische industrie is in Europa echter zeer gefragmenteerd en is wellicht niet in staat in een paar jaar tijd een consolidatie in de volle breedte te bewerkstelligen die nodig is. Daarnaast hebben overheden aangegeven dat op steun niet te rekenen valt en de industrie haar probleem op eigen kracht moet zien op te lossen. Gevolg zou kunnen zijn dat door de slechte resultaten industriebreed, in Europa, er binnen de branche niet voldoende geld meer aanwezig is om dit op een sociaal verantwoorde wijze te laten plaatsvinden.

De Roto Smeets Group verwacht geen wezenlijke veranderingen in de markt in het laatste kwartaal van 2009 en blijft derhalve bij haar eerdere uitspraken dat het netto resultaat over 2009 fors negatief zal zijn.

De komende tijd zullen wij ons richten op het uitvoeren van de herstructurering, de operatie, het blijven streven naar consolidatie. Met zowel een Raad van Commissarissen als een Raad van Bestuur weer op volle sterkte hebben wij er vertrouwen in dat we deze stormachtige periode zullen doorstaan.

Financiële kalender 2010:
Publicatie jaarcijfers 2009: 18 maart 2010
Verschijnen jaarverslag 2009: 29 maart 2010
Algemene vergadering van Aandeelhouders: 28 april 2010 Business update 1e kwartaal: 12 mei 2010
Publicatie halfjaarcijfers 26 augustus 2010
Business update 3e kwartaal: 10 november 2010

Roto Smeets Group NV
Raad van Bestuur

Deventer, 12 november 2009