Ambtenaar: 'externe kracht nuttig, maar te duur'

12/11/2009 06:15

Creative Venue BV

Haarlem, 12 november 2009 - Bijna driekwart van de ambtenaren is van mening dat tijdelijk ingehuurde medewerkers een toegevoegde waarde hebben. Toch vindt 81% dat de overheid te veel geld uitgeeft aan externe inhuur. Dit blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl.

Ministeries mogen maximaal 13% van hun personeelsbudget gebruiken om externe adviseurs en uitzendkrachten in te huren. Het kabinet probeert hiermee een grens te stellen aan tijdelijke inhuur. InOverheid.nl ondervroeg 405 ambtenaren over dit onderwerp. Wat vinden zij van de inhuur van externe medewerkers?

Voordelen van externe inhuur

Ambtenaren zien de voordelen in van tijdelijk ingehuurde krachten. Goede redenen om externen in te huren zijn volgens hen: tijdelijk extra capaciteit inzetten (81%), deskundigheid in huis halen (59%) en een frisse blik van buitenaf vragen (40%). Ambtenaren noemen hun interim-collega's deskundig (84%), integer (84%) en maatschappelijk betrokken (56%). Al met al vindt 70% van de ondervraagden het goed dat de overheid extern personeel inzet.

Terughoudendheid op zijn plaats

Ondanks de voordelen zou de overheid terughoudender mogen zijn met het inzetten van externe krachten. Vier op de vijf (81%) geënqu(ee)teerden vindt dat de overheid te veel geld uitgeeft aan tijdelijke medewerkers en 63% noemt het aantal externen (te) veel. Meer dan driekwart (76%) van de ambtenaren vindt bovendien dat de overheid te makkelijk beslist om taken aan externen over te dragen. Volgens 64 % is de overheid zelfs te afhankelijk geworden van tijdelijke krachten.

Complexe vraagstukken

De meerderheid van de ambtenaren (57%) denkt dat externen worden ingezet om vraagstukken op te lossen, waar overheidsmanagers hun vingers niet aan willen branden. Slechts 22% van de ambtenaren vindt echter dat het doorvoeren van complexe veranderingen een goede reden is om een externe kracht aan te trekken. Vier van de vijf ondervraagden is het dan ook niet eens met de stelling: 'Als een overheidsinstantie een project goed en snel gedaan wil hebben, is externe inhuur de beste optie.'

Oudere ambtenaar kritisch

Vooral oudere ambtenaren zijn kritisch. Ondervraagden van 45 jaar of ouder vinden vaker dat de overheid terughoudend moet zijn dan hun jongere collega's. Ambtenaren tot en met 35 jaar zien vaker de voordelen in van externe inhuur.





http://www.inoverheid.nl