Horecagroothandels stoppen met blank kalfsvlees

12/11/2009 06:31

Stichting Wakker Dier

De toonaangevende horecagroothandels Makro, Hanos en Sligro stoppen met de verkoop van blank kalfsvlees. Dit hebben zij Stichting Wakker Dier laten weten. Wakker Dier voert campagne tegen blank kalfsvlees omdat de kalveren aan bloedarmoede lijden om het vlees blank te houden. Eerder dit jaar stopten alle supermarkten al met de verkoop van blank kalfsvlees. De omschakeling van deze toonaangevende horecagroothandels is een belangrijk succes voor de kalfjes omdat kalfsvlees met name in restaurants wordt gegeten.

Bloedarmoede

Tot dit jaar werden in Nederland circa anderhalf miljoen kalfjes met een ijzerarm dieet bewust bloedarmoede gegeven, uitsluitend voor een blank kleurtje aan het vlees. De kalveren hebben een bloedwaarde (hemoglobinegehalte) van 5 terwijl gezonde kalveren tussen de 7 en 10 hebben. Europese wetenschappers concludeerden dat met een bloedwaarde onder de 6 sprake is van: 'anaemia levels that are associated with poor welfare because normal activity is difficult or not possible and other functions are impaired'. De toonaangevende kalvermelkfabrikant Denkavit stelt hierover: 'Als je het met mensen vergelijkt: met de waarde van vijf millimol kom je het ziekenhuis niet uit.'. Nu de supermarkten en grotere horecagroothandels zijn gestopt met de verkoop van blank kalfsvlees, betekent dit nog geen einde aan de bloedarmoede: driekwart van de productie wordt geëxporteerd. Wereldmarktleider kalfsvlees Van Drie heeft echter ook maatregelen aangekondigd tegen de bloedarmoede voor het exportvlees. Naar schatting zijn een miljoen kalveren per jaar geholpen door alle recente successen en maatregelen.

Andere welzijnsproblemen kalveren

Naast de belangrijke vorderingen tegen bloedarmoede blijven er echter nog grote welzijnsproblemen over. Kort gezegd: Wakker Dier vindt dat kalveren thuis horen in een groene sappige weide. In de kalversector worden ze - na snel bij de moeder te zijn weggehaald - veelal na een ellendig lang veetransport in een kaal, krap hok gestopt. Wakker Dier wil dat:


1 Pasgeboren kalfjes in de zoogperiode bij de moeder mogen blijven.


2 Een einde komt aan de vele veetransporten met pasgeboren kalveren uit landen als Polen en Litouwen.


3 Een einde komt aan de eenzame opsluiting van kalfjes de eerste 8 weken van hun leven.


4 Een einde komt aan de krappe huisvesting in kale hokken zonder stro.


5 Kalfjes lekker de wei in kunnen.


6 En vooral: Een einde aan het gerommel met bloedwaardes die nog steeds bloedarmoede veroorzaakt bij vele kalfjes (voor bv export).