Gemeente Haren

Landgoed Huis te Glimmen

Hervatting werkzaamheden

12/11/2009

In week 46 starten de werkzaamheden aan de noordzijde van het Landgoed Huis te Glimmen. Het noordelijke deel heeft een ander karakter dan het zuidelijke deel en daarmee zullen de werkzaamheden ook anders zijn. Het noordelijke deel bestaat uit een stuk bos, het Quintusbos en voor een deel uit weilanden met houtwallen. Ook de aanplant op de houtwallen is anders dan in het zuidelijke gedeelte; hier staan relatief veel esdoorns in een knotvorm. Hieronder is per deelgebied puntsgewijs aangegeven wat de werkzaamheden zijn en waarom we ze uitvoeren, rekeninghoudend met gegronde bezwaren en met alternatieven waar mogelijk.

Quintusbos

* Het bos kent clusters waar hoofdzakelijk eik en clusters waar hoofdzakelijk beuk voorkomen. Om de eikengroepen te kunnen handhaven in de toekomst, worden ze vrijgezet van beuken. Dit doen we door een aantal beuken te ringen. Dit zorgt op termijn voor meer ruimte voor de eiken en levert meer dood hout, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Ook is er zo minder verstoring in de struiklaag tijdens het werk. Dit kan echter alleen als de betreffende boom niet te dicht aan een wandelpad staat, in verband met de veiligheid.

* Er staan een paar Grove dennen in het Quintusbos. Deze willen we behouden, daarom worden er twee beuken weggehaald. Deze worden neergelegd in het bos als doodhout. De Grove den is bijzonder in dit bos en heeft vaak nesten met onder andere reigers.
* Dood hout `maken' overal in het bosgedeelte waar de bomen niet te dicht aan de paden staan. Zo wordt er minder verstoord in de onderlaag van het bos.

* Hulst minimaal opruimen; paden toegankelijk houden.
* Houtwal ten noorden van eendenkooi, langs recreatieweide, deel donker houden en deel lichter, aansluiten bij huidige situatie. Wallichaam herstellen.

* Hangende bomen op zandwal bij eendenkooi neerhalen en als dood hout op wal laten liggen; ook om fietsers te weren.

Houtwallen zuidzijde

* Dit najaar beplanten met bes- of nootdragende struiken als meidoorn, lijsterbes, hazelaar etc., afkomstig van St. Bronnen (inheemse struiken).

Houtwallen noordzijde

* Herstellen vanuit weilanden: verwijderen struiken als braam en vlier, raster weer langs de houtwal zetten. Waar nodig dunnen in boomlaag (hier bijna niet aan de orde). De lage wallen met eikvaren niet verstoren. In verband met lichtvervuiling blijft het deel dicht bij het monumentje. Wel wat in eiken dunnen, mede om struiken te behouden en zo de wal dicht begroeid te houden in de toekomst. Buitenrand goed dicht houden i.v.m. lichtvervuiling van A28.

Dwarslaan

* Wal herstellen vanaf weilandkant, struweel verwijderen, wallichaam herstellen en raster terugplaatsen. Deel tussen wal en pad niks doen, hier staat vooral hulst, deze behouden. Blijft donker gedeelte.

Paden

* Bezanden, op hele landgoed de wandelpaden op gelijke wijze herstellen, geeft duidelijke structuur. Breedte kan aansluiten op huidige breedte. Kleur wordt vanzelf wat donkerder. Doorgangen door houtwallen.

* Bij alle doorgangen komen houten sluisjes zodat wandelaars er in kunnen, maar paarden en fietsers er niet langs kunnen.

Bomen

De bomen waarmee iets gaat gebeuren:

* een ronde geelgroene stip: deze boom wordt verwijderd; in het bos blijven ze achter als dood hout. In de overige delen worden ze afgevoerd. Voor zover het eiken betreft worden ze gebruikt om o.a. landhekken van te maken.

* een `bles', dit is een stukje verwijderde schors: deze boom wordt geringd.

Bomen die geen merkteken hebben blijven dus behouden.

Wanneer er gewerkt wordt in het bos, wordt soms een hulst, struik, boompje of iets dergelijks weggezaagd om ergens bij te kunnen! We hopen hiervoor op uw begrip. Mocht u nog vragen hebben over de werkzaamheden dan kunt u contact met mevrouw A. Verbers van Landschapsbeheer Groningen op telefoonnummer 050-36 89 795.