Gemeente Borsele

Resultaat onderzoek mantelzorgondersteuning

Het Steunpunt Vrijwilligers en Mantelzorg Borsele heeft de behoefte aan mantelzorgondersteuning onderzocht. Het resultaat van het onderzoek geeft nauwelijks aanleiding om het huidige aanbod van het Steunpunt te wijzigen. Opvallend is wel de grote behoefte aan âverwendagenâ. Deze dagen, die de gemeente mede organiseert, worden door vrijwilligers en mantelzorgers als zeer belangrijk ervaren.

Waarom een onderzoek?

Het Steunpunt Vrijwilligers en Mantelzorg Borsele bestaat sinds 2007. Het Steunpunt wil dat het aanbod van ondersteuning aansluit bij de wensen van mantelzorgers en vrijwilligers in Borsele. Daarom is er in 2006 een onderzoek uitgevoerd onder de mantelzorgers die bekend waren bij het Steunpunt en (thuiszorg)organisaties. Om eventuele veranderingen in de wensen in beeld te brengen, is er de afgelopen periode weer een onderzoek uitgevoerd. De uitkomst wordt gebruikt voor het ondersteunen van de doelgroep in 2010 en 2011.

Doelgroep

De vragenlijst is verstuurd aan mantelzorgers. Het blijft voor het Steunpunt moeilijk om deze doelgroep te bereiken. Gelukkig herkennen steeds meer mensen in Borsele zich onder de naam âmantelzorgerâ.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg wordt gezien als de extra zorg die verder gaat dan in een persoonlijke relatie gebruikelijk is. Vaak zijn mantelzorgers familieleden, vrienden, kennissen of buren. Het is juist deze relatie die het voor de mantelzorger haast onvermijdelijk maakt om als zorgverlener op te gaan treden. Het is vervolgens niet eenvoudig om met het mantelzorgwerk te stoppen.

Meer informatie

Voor informatie over de resultaten van het onderzoek kunt u contact opnemen met Olga Idema, afdeling Welzijn, (0113) 238322, of Linda Duvekot, coördinator Steunpunt Vrijwilligers en Mantelzorg Borsele, (0113) 316157.