Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 november 209

Vragen van de leden Gill'ard en Heerts (beiden PvdA) aan de Minister van Justitie en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over afgeschermde site van NVVE


1. Bent u op de hoogte van het feit dat de NVVE informatie over dodelijke middelen en methoden voor een zorgvuldige zelfdoding op een besloten deel van haar site heeft geplaatst{1}?


2. Bent u van mening dat de geboden informatie over middelen en methoden voor een zorgvuldige zelfdoding die de NVVE op haar site geeft van algemene aard is?


3. Heeft u over deze informatie van algemene aard nog steeds dezelfde opvatting als die u kenbaar maakte in de beantwoording van vragen van het Kamerlid Buijs (CDA) in 1999? (TK, 1998-1999, Aanhangsel pag. 1713, 1714)


4. Bent u van mening dat deze informatie het 'mogelijk of gemakkelijker maakt' voor mensen om hun leven te beëindigen en daarmee een vorm van strafbare hulp bij zelfdoding is zoals door de Hoge Raad in de zaak tegen zelfdodingsconsulent Jan Hilarius in rechtsoverweging 4.3 is overwogen (HR 18 maart 2008, LJN: BC4463)?


5. Zo nee, bent u van mening dat de informatie op de site van de NVVE algemeen beschikbaar zou moeten zijn, dus niet slechts op een besloten deel van de site, omdat de informatie kan bijdragen aan de voorbereiding en uitvoering van een zorgvuldige zelfdoding?


6. Indien u van mening bent dat de informatie het mensen wel 'mogelijk of gemakkelijker maakt' hun leven te beëindigen, bent u van plan maatregelen te nemen tegen deze informatieverstrekking?

{1} Relevant nr. 4, 2009, artikel in Volkskrant dd 12-11-2009 en persbericht NVVE dd 12-11-2009