Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Papier, energie of lekkere brood-snacks uit 70 mln kilo `retourstroom' per jaar: RADICALE OPLOSSINGEN VOOR VERSPILLING DAGOUD BROOD

De Steeg, 12 november 2009 ­ Er is een oplossing in zicht voor de 70 miljoen kilo dagoud brood die jaarlijks retour gaat naar de bakkerijen in ons land. De branche wil nu afrekenen met deze verspilling van kostbare tarwe, energie, transport en moeite. Met succes is gezocht naar mogelijkheden om de retourstroom fors te verminderen. Het resterende deel van de retourstroom, kan bovendien nuttiger gebruikt worden dan nu het geval is. Op initiatief van Stichting Bakkerij Imago (SBI) en met steun van het Ministerie van LNV, zijn daarvoor het afgelopen jaar concrete ideeën uitgewerkt en uitgeprobeerd. De beste ideeën vandaag gepresenteerd.

"We willen hiermee een bijdrage leveren aan een efficiëntere benutting van onze middelen op een manier die recht doet aan onze fantastische broodcultuur," aldus Johan Pater, voorzitter van SBI. "Het gaat om radicale oplossingen, hoe dagoud brood opnieuw herverwerkt kan worden voor menselijke consumptie, omgewerkt kan worden tot nuttige non-food producten, of voor super-efficiente energie-opwekking kan worden gebruikt. Uiteraard kijken we ook naar hedendaagse manieren om vers brood in precies de juiste hoeveelheden op de plaats van consumptie te krijgen, waardoor er in de eerste plaats al minder retrourstroom ontstaat," aldus een enthousiaste Pater.

Forse uitdaging
Bij dagvers brood bedraagt de retourstroom ca. 7%, wat globaal neerkomt op 70 mln kg per jaar, ofwel 175 vrachtwagens per week. Dit vertegenwoordigt een waardeverlies van 120 miljoen euro per jaar, gerekend in consumentenbestedingen. Tot dusver gaat deze `retourstroom' door de achterdeur met vrachtwagens weer terug naar de bakkerijen, die er hooguit paneermeel of diervoer van maken, of op kleine schaal biogas. De uitdaging om de forse retourstroom terug te brengen, past enerzijds bij de hedendaagse noodzaak tot maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen, en dient anderzijds de economische belangen en draagt bij aan een goede beeldvorming over de sector, aldus SBI.
Daarom is - met substantiële steun van de overheid - het afgelopen jaar gewerkt aan het uitdenken en uitproberen van innovatieve oplossingen. Zes radicale ideeën worden op 12 november gepresenteerd, zowel in visuele als in tastbare vorm.





2

Brood voor Morgen
In het kader van dit SBI-project `Brood voor Morgen', zijn oplossingen voor de korte en lange termijn ontwikkeld. Een ervan is het winnen van nuttige grondstoffen door middel van vergisting uit de reststromen brood binnen de bakkerij. Die grondstoffen worden opnieuw gebruikt in de productie van dagvers brood.
Een ander voorbeeld is het gebruiken van de reststroom voor de locale opwekking van bio-energie. Met hoogefficiënte verbrandingstechnieken en de juiste opwerking van de reststromen, kan tot wel 3 kWh energie uit één kg brood (= ca. 2 hele broden) worden gehaald ­ daar kan een 6watt spaarlamp maar liefst 500 uur op branden! In tegenstelling tot eerdere, centraal georganiseerde projecten, is dit nu ook op lokaal niveau in te zetten. Opvallend innovatief zijn ook de projecten waarbij de reststroom als grondstof dient voor non-food producten zoals verpakkingsmateriaal, dat weer in de branche kan worden gebruikt (o.a. brood-papier en brood-plastics). Het verpakkingsmateriaal dat in de bakkerij van de toekomst wordt gebruikt, wordt dus gemaakt uit grondstoffen uit de retourstroom van diezelfde sector!

Variatie en duurzaamheid
Naast deze voorbeelden, worden er op 12 november nog een tiental frisse ideeën gedemonstreerd, getoond of geproefd... "Uiteindelijk zal de consument profiteren van slimme preventie en nuttig gebruik van de retourstroom in de bakkerij-sector: het ruime aanbod vers brood kan blijven bestaan, en kan blijven groeien in variatie en verkrijgbaarheid. Ook zullen er innovatieve, duurzame en smaakvolle producten bij komen, gemaakt van dagoud brood. Verder heeft het tegengaan van verspilling hoe dan ook positieve milieu-effecten. Ik verwacht daarom binnen en buiten de branche grote belangstelling voor dit project 'Brood voor Morgen', " besluit Ad Overgaag, projectleider vanuit Stichting Bakkerij Imago.

Meer informatie voor de redactie: