Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Papier, energie of lekkere brood-snacks uit 70 mln kilo `retourstroom' per jaar:
RADICALE OPLOSSINGEN VOOR VERSPILLING DAGOUD BROOD
De Steeg, 12 november 2009 Er is een oplossing in zicht voor de 70 miljoen
kilo dagoud brood die jaarlijks retour gaat naar de bakkerijen in ons land. De
branche wil nu afrekenen met deze verspilling van kostbare tarwe, energie,
transport en moeite. Met succes is gezocht naar mogelijkheden om de
retourstroom fors te verminderen. Het resterende deel van de retourstroom,
kan bovendien nuttiger gebruikt worden dan nu het geval is. Op initiatief van
Stichting Bakkerij Imago (SBI) en met steun van het Ministerie van LNV, zijn
daarvoor het afgelopen jaar concrete ideeën uitgewerkt en uitgeprobeerd.
De beste ideeën vandaag gepresenteerd.
"We willen hiermee een bijdrage leveren aan een efficiëntere benutting van
onze middelen op een manier die recht doet aan onze fantastische
broodcultuur," aldus Johan Pater, voorzitter van SBI. "Het gaat om radicale
oplossingen, hoe dagoud brood opnieuw herverwerkt kan worden voor
menselijke consumptie, omgewerkt kan worden tot nuttige non-food
producten, of voor super-efficiente energie-opwekking kan worden gebruikt.
Uiteraard kijken we ook naar hedendaagse manieren om vers brood in precies
de juiste hoeveelheden op de plaats van consumptie te krijgen, waardoor er
in de eerste plaats al minder retrourstroom ontstaat," aldus een enthousiaste
Pater.
Forse uitdaging
Bij dagvers brood bedraagt de retourstroom ca. 7%, wat globaal neerkomt op
70 mln kg per jaar, ofwel 175 vrachtwagens per week. Dit vertegenwoordigt
een waardeverlies van 120 miljoen euro per jaar, gerekend in
consumentenbestedingen. Tot dusver gaat deze `retourstroom' door de
achterdeur met vrachtwagens weer terug naar de bakkerijen, die er hooguit
paneermeel of diervoer van maken, of op kleine schaal biogas.
De uitdaging om de forse retourstroom terug te brengen, past enerzijds bij de
hedendaagse noodzaak tot maatschappelijk verantwoord en duurzaam
ondernemen, en dient anderzijds de economische belangen en draagt bij aan
een goede beeldvorming over de sector, aldus SBI.
Daarom is - met substantiële steun van de overheid - het afgelopen jaar
gewerkt aan het uitdenken en uitproberen van innovatieve oplossingen. Zes
radicale ideeën worden op 12 november gepresenteerd, zowel in visuele als
in tastbare vorm.
2
Brood voor Morgen
In het kader van dit SBI-project `Brood voor Morgen', zijn oplossingen voor de
korte en lange termijn ontwikkeld. Een ervan is het winnen van nuttige
grondstoffen door middel van vergisting uit de reststromen brood binnen de
bakkerij. Die grondstoffen worden opnieuw gebruikt in de productie van
dagvers brood.
Een ander voorbeeld is het gebruiken van de reststroom voor de locale
opwekking van bio-energie. Met hoogefficiënte verbrandingstechnieken en de
juiste opwerking van de reststromen, kan tot wel 3 kWh energie uit één kg
brood (= ca. 2 hele broden) worden gehaald daar kan een 6watt spaarlamp
maar liefst 500 uur op branden! In tegenstelling tot eerdere, centraal
georganiseerde projecten, is dit nu ook op lokaal niveau in te zetten.
Opvallend innovatief zijn ook de projecten waarbij de reststroom als
grondstof dient voor non-food producten zoals verpakkingsmateriaal, dat
weer in de branche kan worden gebruikt (o.a. brood-papier en brood-plastics).
Het verpakkingsmateriaal dat in de bakkerij van de toekomst wordt gebruikt,
wordt dus gemaakt uit grondstoffen uit de retourstroom van diezelfde sector!
Variatie en duurzaamheid
Naast deze voorbeelden, worden er op 12 november nog een tiental frisse
ideeën gedemonstreerd, getoond of geproefd...
"Uiteindelijk zal de consument profiteren van slimme preventie en nuttig
gebruik van de retourstroom in de bakkerij-sector: het ruime aanbod vers
brood kan blijven bestaan, en kan blijven groeien in variatie en
verkrijgbaarheid. Ook zullen er innovatieve, duurzame en smaakvolle
producten bij komen, gemaakt van dagoud brood. Verder heeft het
tegengaan van verspilling hoe dan ook positieve milieu-effecten. Ik verwacht
daarom binnen en buiten de branche grote belangstelling voor dit project
'Brood voor Morgen', " besluit Ad Overgaag, projectleider vanuit Stichting
Bakkerij Imago.
Meer informatie voor de redactie: