Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Genomineerden voor 1e Black Magic Woman Literatuurprijs bekend

Van 12 t/m 15 november pakt Het Black Magic Woman Festival uit in het spiksplinternieuwe Bijlmer Parktheater met het thema 'New Beginnings'. Een nieuw begin met nieuwe uitdagingen: een nieuw gebouw, een nieuw kunstenplan, een vernieuwd festival en een nieuwe 'black magic' wereldleider. Zo wordt er ook een 'nieuw begin' gemaakt met de Black Magic Woman Literatuurprijs, een Nederlandse literatuurprijs die aan een zwarte-, migranten- of vluchtelingenschrijfster wordt uitgereikt voor een gepubliceerd verhaal/boek in het Nederlands of algemeen beschikbaar in een Nederlandse vertaling.

De genomineerden zijn Tessa Leuwsha met 'Solo, een liefde', Naima el Bezaz met 'Het Gelukssyndroom' en Karin Amatmoekrim met 'Titus'. De drie geselecteerde boektitels worden gejureerd op zeggingskracht, originaliteit en actualiteit van schrijfsters in de diaspora.

De jury van deze eerste Literatuurprijs bestaat uit Laetitia Griffith (Tweede Kamerlid voor de VVD), Christine Otten (schrijfster), Lucia Nankoe (letterkundige en specialiste in Caribische vrouwen literatuur); Michiel van Kempen (letterkundige en Surinamist) en Alfred Schaffer (schrijver en redacteur Bezige Bij).

Tijdens de feestelijke afsluiting van het Black Magic Woman Festival op zondag 15 november zal voor het eerst de Black Magic Woman Literatuurprijs uitgereikt worden. De auteur van het winnende boek ontvangt een beeld van kunstenares Helen Martina en een bijdrage van E 1000,-.

"Wij vonden het tijd worden om deze Literatuurprijs in het leven te roepen om het lezen van met name literatuur van schrijvers uit de diaspora te bevorderen en zo ook de belangstelling voor het schrijven te stimuleren", aldus Maureen Healy, artistiek leider van het Black Magic Woman Festival.

Het Black Magic Woman Festival toont jaarlijks het talent van vrouwelijke kunstenaars uit zwarte- en migrantengemeenschappen. Het festival biedt dans, muziek en theater, optredens op het gebied van poëzie, literatuur, beeldende kunst, documentaire, film, multimedia, debat en diverse workshops. Het vindt plaats van 12 t/m 15 november 2009 in Amsterdam.


---

EINDE PERSBERICHT