Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


12 nov 2009

Prostitutieramen Achterdam Alkmaar mogen niet dicht

De bestuursrechter te Alkmaar oordeelde vandaag dat burgemeester Bruinooge van Alkmaar onterecht besloot de exploitatievergunning voor 92 prostitutiepanden aan de Achterdam te Alkmaar niet te verlengen en de exploitatie te staken.

Het is volgens de bestuursrechter niet aannemelijk geworden dat de panden, waarvoor de exploitatievergunning was aangevraagd, met een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering en met geld afkomstig van drugshandel zijn aangeschaft. Er bestaat dus geen ernstig gevaar dat de exploitatievergunning ook gebruikt zal worden om deze gelden wit te wassen en/of strafbare feiten te plegen. De rechtbank oordeelt dat de burgemeester zich niet op het standpunt heeft mogen stellen dat dit wel het geval is.

De burgemeester baseerde zijn besluit op adviezen van het Landelijk Bureau BIBOB. Uit deze adviezen volgt een vermoeden van witwassen met de panden aan de Achterdam. Volgens de bestuursrechter bevatten de adviezen onvoldoende directe aanwijzingen dat een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering en geld afkomstig van drugshandel in panden aan de Achterdam is geïnvesteerd.