Creativiteit van de architecten en verbeeldingskracht van kinderen


Kinderpaviljoen voor een speeltuin in Utrecht: DuPont Corian met sprookjesachtige patronen decoreert en DuPont(TM) Tyvek beschermt

UTRECHT, 20091112 -- In Utrecht, in de Anansispeeltuin (gelegen in de wijk Kanaleneiland) beschikt een pasgebouwd paviljoen, waar kinderen kunnen spelen en tot rust kunnen komen, over een mooie combinatie van subtiele sprookjesachtige versieringen (waarvan de thema's bedacht zijn door de kinderen uit de buurt) en de veelzijdigheid en kwaliteit van DuPont Corian, een wereldwijde leider onder architectuur- en designmaterialen. DuPont Tyvek is verantwoordelijk voor de onzichtbare en fundamentele bescherming van de gevel doormiddel van geavanceerde membranen. Het paviljoen is ontworpen door Mulders vandenBerk Architecten studio uit Amsterdam.

DuPont(TM) Corian® oppervlaktemateriaal is hier gebruikt voor de gevelbekleding van het gehele paviljoen binnen een geventileerd voorgevelconcept, geleverd in superieure schoonheid en functionaliteit. DuPont(TM)Tyvek® is ingezet voor een ideale lucht- en vochtregeling ter verbetering van het comfort binnen het in gebouw.

Het paviljoen, ontworpen door het architectenbureau Mulders vandenBerk (te zien op de foto links, copyright: Roel Backaert), is het eerste gevelbekledingsproject in Nederland. Het project vertegenwoordigt tevens het eerste gebruik van DuPont(TM) Corian® panelen met gegraveerde versieringen voor gevelbekleding.

DuPont zet sinds 2 jaar succesvol DuPont(TM) Corian® oppervlaktemateriaal in als externe gevelbekleding. Het alom bekende hotel project Seekoo in Bordeaux was wereldwijd het eerste gevelbekledingproject van DuPont. Het project in Bordeaux werd opgevolgd door het enorme project Palais des Congres of Ivory hotel in Abidjan, Ivory Coast en een aantal privé villa's in verschillende landen.

Architect Chris van den Berk: "De gemeente Utrecht deed voor dit project beroep op ons omdat we eerder bewezen hadden in staat te zijn om binnen een kort tijdsbestek en in een beperkte ruimte een gebouw te ontwerpen.

De opdracht bestond er in een speelgebouw voor de nieuwe speeltuin Anansi op Kanaleneiland te ontwerpen. Het polyvalente speelgebouw staat centraal in de omheinde speeltuin, die specifiek gericht is op kinderen van 4 tot 12 jaar oud. De nieuwbouw vormt een rustpunt in het actieve deel van de speeltuin met veel klimrekken en glijbanen."

De creatieve gevel van het speelpaviljoen, minimalistisch wat betreft de kleur maar tevens visueel aantrekkelijk, is volledig opgetrokken uit naadloos verwerkte platen DuPont(TM)Corian® van 12 mm dik in de kleur Glacier White.

In de platen zijn afbeeldingen van sprookjesfiguren uit uiteenlopende culturen verwerkt. De kinderen uit de buurt werden nauw betrokken bij de realisatie van deze sprookjeswand.

De kinderen uit de buurt werden geïnterviewd en bevraagd naar hun favoriete sprookjes. DesignArbeid grafisch design studio vertaalde die sprookjes naar tekeningen. Iedere afbeelding vloeit als het ware over in de volgende, waardoor een puzzelpatroon ontstaat. Leuk is dat de kinderen - als ze dichter bij de wand van het paviljoen komen - hun eigen sprookje er in herkennen en hun fantasie de vrije loop kunnen laten.

"We hebben heel wat materialen getest, en opgemerkt dat Corian® beantwoordde aan de, aan ons gestelde criteria. De mogelijkheid om een gepersonaliseerde gevel te creëren en ook de andere hoogwaardige eigenschappen van het product (naadloos verlijmbaar, sterk, krasbestendig, gemakkelijk te reinigen en esthetisch heel mooi) zijn geen overbodige luxe in deze omgeving," zegt architect Joost Mulders.

De mooie versieringen op het oppervlaktemateriaal van DuPont(TM) Corian® en het installeren van de panelen was in handen van Roord Binnenbouw B.v., Amsterdam. Roord is gespecialiseerd in het bewerken en installeren van DuPont(TM) Corian® (Roord Binnenbouw B.V., Digitaalstraat 18, 1033 MP Amsterdam, www.roordbinnenbouw.nl).

Om de mooie witte Corian® -gevel te beschermen tegen maximale weersomstandigheden, is de dakluifel op een speciale manier geconstrueerd. Het regenwater wordt op ingenieuze wijze achter de gevel weggeleid door de eigenlijke structuur van het gebouw te bekleden met DuPont(TM) Tyvek® Roofliner (type 2460B) ademende membranen.

DuPont(TM) Tyvek® staat voor een uniek gamma ademende membranen. Door zijn unieke éénlaagstructuur van hoge kwaliteit is DuPont(TM) Tyvek® niet alleen een uiterst sterk regenscherm, maar op natuurlijke wijze ook dampdoorlatend en waterdicht. Dat is te danken aan de wetenschappelijke en technische know-how die inherent is aan dit product.

DuPont maakt voor de productie van Dupont(TM) Tyvek® gebruik van een uniek gepatenteerd procédé waarbij miljoenen microvezels samen een "net" vormen dat ondoordringbaar is voor water, maar die wel waterdamp doorlaten via de natuurlijke poriën in hun structuur. Anders gezegd: het restvocht binnenin krijgt de kans om vrij te verdampen, terwijl het membraan tegelijkertijd de isolatiematerialen beschermt tegen vocht van buitenaf. Het gebruik van DuPont(TM) Tyvek® in gebouwen garandeert een hoge en duurzame weerstand tegen de weersomstandigheden en biedt tegelijkertijd optimaal interieurcomfort.

Het jonge architectenduo Mulders en vandenBerk typeren het speelpaviljoen als een optimistisch gebouw in een sociale woonwijk die bruist van leven. "Het is een fris, speels en opvallend gebouw geworden en dat is in grote mate te danken aan het gebruik van Corian® Glacier White. Het contrast van de strakke witte buitenkant met de drukke, veelkleurige binnenkant vinden we goed geslaagd en heel vrolijk.", zo getuigen beiden enthousiast.

Mulders vandenBerk architecten uit Amsterdam ontwerpt van meubel tot metropool. Het bureau creëert en realiseert innovatieve, heldere en krachtige ontwerpen voor interieur, architectuur en stedenbouw voor diverse doelgroepen. Mulders vandenBerk Architecten, Leliëndaalstraat 12, 1013 BP Amsterdam,tel. +31 20-7892696, www.muldersvandenberk.nl, info@muldersvandenberk.nl

Over DuPont(TM) Corian® - DuPont(TM) Corian® (www.corian.nl en www.corian.com), een exclusief product van DuPont, is een massief oppervlaktemateriaal dat wordt gebruikt in een brede waaier van toepassingen in heel uiteenlopende sectoren, zoals horeca, gezondheidszorg, catering, openbare gebouwen en detailhandel, maar ook voor meubilair, verlichting en decoratievoorwerpen. Dit is een niet-poreus massief oppervlaktemateriaal dat vlekbestendig, onderhoudsvriendelijk, duurzaam, hernieuwbaar en herstelbaar is. DuPont(TM) Corian® is verkrijgbaar in ongeveer 100 standaardkleuren en kan in nagenoeg elke denkbare vorm gerealiseerd worden.

DuPont(TM) Tyvek® is een recycleerbaar, niet - geweven materiaal dat zowel voor woon- als commerciële gebouwen de ideale combinatie biedt van bescherming tegen de weersomstandigheden, tegelijk sterk is en waterdamp doorlaat. Dankzij zijn samenstelling uit één enkele laag is DuPont(TM) Tyvek® natuurlijk waterdamp doorlaatbaar, maar waterdicht, duurzaam, bestand tegen UV-straling en normale slijtage.

Wie voor DuPont(TM) Tyvek® kiest, mag rekenen op betrouwbare bescherming. Het membraan laat zich ook probleemloos aanbrengen. Sinds de uitvinding van Tyvek® door DuPont zo'n 40 jaar geleden, heeft dit product een belangrijke rol gespeeld betreft de vormgeving, planning en constructie van talloze gebouwen.

Over DuPont - DuPont (www.dupont.com) is een wetenschappelijk gericht producten- en dienstenbedrijf. DuPont werd opgericht in 1802 en wendt zijn wetenschappelijke kennis aan om duurzame oplossingen te ontwikkelen die essentieel zijn voor een beter, veiliger en gezonder leven voor mensen over de hele wereld. DuPont is actief in meer dan 70 landen en biedt een brede waaier van innovatieve producten en diensten aan voor sectoren zoals landbouw en voeding, woning en bouw, communicatie en transport.
Een overzicht van het volledige aanbod van DuPont inzake architectuur, interieurdesign en bouw is beschikbaar op www.buildingonscience.dupont.com.





Ingezonden persbericht