Synergy Pharmaceuticals verkrijgt financiering van $8,6 miljoen door verkoop van gewone aandelen

NEW YORK--(BUSINESS WIRE)-- 20091112 --

Synergy Pharmaceuticals, Inc. (OTC BB: SGYP), ontwikkelaar van nieuwe geneesmiddelen ter behandeling van aandoeningen en ziekten van het maag-darmkanaal, heeft vandaag bekendgemaakt dat een particuliere uitgifte van aandelen is afgerond waarbij bruto in totaal $8,6 miljoen is binnengekomen door de verkoop van gewone aandelen tegen $0,70 per aandeel.

Deze inkomsten zullen worden ingezet voor de financiering van het klinische onderzoek van fase IIa naar SP-304 van Synergy voor chronische constipatie, dat volgens de planning van het bedrijf in het eerste kwartaal van 2010 van start zal gaan.

“In combinatie met de financiering van $7,09 miljoen die afgelopen zomer werd bekendgemaakt vormt deze nieuwe financiering een aanzienlijke versterking van onze balans, een blijk van de aanhoudend grote belangstelling voor onze geneesmiddelkandidaat SP-304 voor de behandeling van maag-darmaandoeningen,” aldus de heer Gabriele Cerrone, Chairman van Synergy. “Wij zijn ervan overtuigd dat de markt voor maag-darmaandoeningen snel groeit en er zijn op deze markt slechts weinig behandelingsopties verkrijgbaar. We zitten op schema voor het bereiken van een kritieke mijlpaal, namelijk de voltooiing van het klinische proof-of-concept-onderzoek van fase IIa naar het gebruik van SP-304 bij patiënten met chronische constipatie.”

De bij deze particuliere uitgifte uitgegeven effecten zijn niet geregistreerd krachtens de Amerikaanse Securities Act uit 1933 en de bijbehorende amendementen. Daarom mogen deze effecten niet worden aangeboden of verkocht in de Verenigde Staten, behalve krachtens de werking van een registratieverklaring of een toepasselijke ontheffing van de registratievoorschriften van de Securities Act. Deze persverklaring vormt geen aanbod tot de verkoop van of verzoek om aanbiedingen tot het kopen van de effecten.

Over SP-304

SP-304 is een nieuw lid in een nieuwe groep niet-systemische geneesmiddelen voor de behandeling van chronische obstipatie (CC), IBS-C (prikkelbaar darmsyndroom met obstipatie) en andere maag-darmaandoeningen. SP-304 is een synthetisch analoog van uroguanyline, een natriuretisch hormoon dat in het darmkanaal ionen reguleert en vloeistof vervoert. Bij orale toediening activeert SP-304 en bindt het aan guanylaatcyclase C (GC-C) uitgedrukt op de bekleding van epitheelcellen van maag-darmslijmvlies. Hierdoor wordt de CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator: het reguleren van het vervoer door het membraan bij taaislijmziekte) geactiveerd, leidend tot een verhoogde stroom van chloride en water in het lumen van de darm voor een gemakkelijkere stoelgang. In modellen met dieren bevordert orale toediening van SP-304 afscheiding in de ingewanden en verbeteren maag-darmontstekingen.

Over chronische constipatie

Chronische constipatie is een erg vaak voorkomende gastro-intestinale aandoening. Ongeveer 26 miljoen Amerikanen lijdt aan deze aandoening, en van deze populatie verkeert ongeveer 5 miljoen in een ernstige toestand die moet worden verzacht. De gangbaarheid van de aandoening is vergelijkbaar in andere ontwikkelde landen. Patiënten met chronische constipatie hebben vaak last van een moeilijke stoelgang, geforceerde darmbewegingen of onvoldoende darmbewegingen. Mensen met chronische constipatie kunnen ernstig ongemak hebben, en dat beïnvloedt hun vermogen om te werken en hun levenskwaliteit nadelig.

Prikkelbaar darmsyndroom

Tot een zesde van de volwassen lijdt aan prikkelbaar darmsyndroom (IBS), een aandoening die gekenmerkt is door een verstoorde stoelgang en buikpijn. Patiënten met prikkelbaar darmsyndroom kunnen drie soorten symptomen hebben: vooral diarree (IBS-D), vooral obstipatie (IBS-C) en gemengde of wisselende symptomen (IBS-M). Elke vorm komt ongeveer in gelijke mate voor. Bovendien wordt aangenomen dat de meeste patiënten die lijden aan de gemengde vorm van IBS (IBS-M), hoofdzakelijk obstipatie hebben. Geschat wordt dat 10 miljoen inwoners van de VS en circa 10 miljoen inwoners van de EU aan IBS-C lijden. IBS (alle vormen) is in de VS de reden voor 12% van de bezoeken van volwassenen aan huisartsen.

Synergy Pharmaceuticals, Inc.

Synergy is een biofarmaceutische onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen ter behandeling van maag-darmaandoeningen en -ziekten. De klinische ontwikkeling van het eigen geneesmiddel SP-304 van Synergy begon in juni voor maag-darmaandoeningen. Onlangs is een klinisch onderzoek van fase I naar SP-304 bij vrijwilligers afgerond en het bedrijf heeft voor het eerste kwartaal van 2010 het begin gepland van een klinisch onderzoek van fase IIa naar het gebruik van SP-304 bij patiënten die aan chronische constipatie lijden. SP-304 is een synthetisch analogon van het menselijke maag-darmhormoon uroguanyline, en werkt door de activering van de receptor voor guanylaatcyclase C (GC-C) op epitheelcellen van het maag-darmkanaal. Nadere inlichtingen vindt u op http://www.synergybio.net.

Uitspraken met betrekking op de toekomst

Bepaalde uitspraken in deze persverklaring hebben betrekking op de toekomst. Dergelijke uitspraken worden aangeduid door woorden zoals 'verwachten', 'zou moeten', 'anticiperen' en soortgelijke woorden die een onzekerheid aangaande de feiten en cijfers aangeven. Hoewel Synergy ervan overtuigd is dat de verwachtingen in dergelijke uitspraken met betrekking op de toekomst redelijk zijn, kan Synergy niet garanderen dat dergelijke verwachtingen in dergelijke uitspraken met betrekking op de toekomst ook juist zullen blijken te zijn. Zoals besproken in het jaarverslag van Synergy Pharmaceuticals op formulier 10-K voor het jaar dat afliep op 31 december 2008, en in andere periodieke verslagen, zoals ingediend bij de Securities and Exchange Commission, kunnen daadwerkelijke resultaten aanzienlijk afwijken van de prognoses in de uitspraken met betrekking op de toekomst, als gevolg van onder meer de volgende factoren: onzekerheden in verband met de productontwikkeling, het risico dat van producten die in vroege klinische onderzoeken veelbelovend leken, in meer grootschalige klinische onderzoeken de werkzaamheid niet kan worden aangetoond, het risico dat Synergy geen goedkeuring krijgt om haar producten op de markt te brengen, de risico's in verband met de afhankelijkheid van cruciale werknemers en de behoefte aan aanvullende financiering.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Synergy Pharmaceuticals, Inc.
Gary S. Jacob, Ph.D., +1-212-297-0020
President en CEO

gjacob@synergybio.net

Ticker_symbol OTCBB:SGYP
Ticker_symbol OTCBB:CLSP