Ingezonden persbericht



Filmpremière OVERSTAG, Sicco Mansholt 1908-1995

Donderdag 12 november 20.00 uur in de Grote Kerk Den Haag

2 november 2009 - Op donderdag 12 november vindt de feestelijke première plaats van een bijzondere film van Louis van Gasteren en Joke Meerman over Sicco Mansholt: de eerste minister van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog, van 1945 tot 1958, én de eerste Europese Commissaris van Landbouw (1958-1972).

Sicco Mansholt was een veelzijdig mens met grote invloed op het platteland, de boeren, de Europese integratie en de Nederlandse en Europese politiek. De film Overstag, met een projectietijd van 80 minuten, toont uniek materiaal uit het filmarchief van Louis van Gasteren.

Vele bekende en onbekende personen die Sicco Mansholt van dichtbij hebben meegemaakt, tijdens zijn loopbaan en privé, komen in de film aan het woord. Zo blikken familieleden, Karel van Miert, Cees Veerman, Henk Vredeling, Harm-Evert Waalkens, Jan Pronk, Hans van Mierlo, Ben Bot en anderen terug op een uitzonderlijke periode in de Europese geschiedenis. Mansholt gaat in de film zelf uitvoerig in op de bedoeling van zijn Plan en licht zijn ommezwaai naar een meer groene politiek toe. In dat kader is de film nog steeds zeer actueel.

Voor de première is gekozen voor een stad die past bij het politieke karakter van de film, Den Haag. Naast de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw Gerda Verburg, en de burgemeester van Den Haag, de heer Jozias van Aartsen, zijn hoogwaardigheidsbekleders en oudgedienden uit de Nederlandse en Europese (landbouw)politiek aanwezig tijdens de première.

Graag nodigen wij u uit voor het bijwonen van de première op 12 november in de Grote Kerk in Den Haag (ingang Kerkplein, tegenover boekhandel Berlage). De gasten worden verwacht vanaf 19.30 uur. Het officiële programma begint om 20.00 uur met toespraken van mevrouw Verburg en van de heer Van Aartsen. Om 20.25 uur start de vertoning van de film, waarna Louis van Gasteren nog een dankwoord uitspreekt. Van 22.00 tot 23.00 uur is er voor de aanwezigen gelegenheid om nog wat na te praten.

De film is geproduceerd door Euro Television Productions. De première van de film wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de gemeente Den Haag. Na de première wordt de film vertoond in filmhuizen.